Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1809.20130

690

Tartaletki

Tym razem tartaletki na pikantnie. Mogš by? podane zarówno na obiad, jak i na kolacj?. Lubimy urozmaicenie, dlatego zrobi?am je z dwoma rodzajami farszu, jeden z mojš ulubionš kalarepš. Mo?ecie oczywi?cie nadzia? tartaletki innym, dowolnym farszem, w zale?no?ci od upodobania:-).

przepis na ok. 12 tartaletek (ja mam foremki o ?rednicy 7 cm)

Ciasto:

  • 3 ?y?ki mški ?ytniej razowej
  • 220 dag mški pszennej
  • 170 dag mas?a
  • ¼ ?y?eczki soli
  • 1 jajko

I farsz:

  • 100 dag szpinaku
  • 3 pieczarki
  • 2 ?y?ki jogurtu naturalnego
  • ?y?ka mas?a
  • sól i pieprz

II farsz:

  • 1 du?a kalarepa
  • dag fileta z kurczaka
  • 1/2 ma?ego pora
  • 20 dag sera ple?niowego
  • ?y?ka mas?a
  • 2 ?y?ki posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • ma?e opakowanie jogurtu naturalnego (180g): proponuj? Activi?
  • 1 ?y?ka majonezu
  • 1 lub 2 zšbki czosnku
  • ?y?eczka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz

Wszystkie sk?adniki na ciasto dobrze wymieszaj, zagnie? ciasto i w formie kuli wstaw do lodówki na jednš godzin?.

I farsz: przygotuj ma?š patelniš, roztop mas?o, wrzu? szpinak, pokrój drobno pieczarki  i poddu? wszystko ok. 10 min. Dodaj jogurt oraz przyprawy.

II farsz: obierz kalarep? i pokrój w cienkie s?upki. Pokrój te? drobno fileta z kurczaka oraz por. Rozgrzej patelni?, roztop mas?o, wrzu? kalarep? i poddu? ok.5 min, po czym dorzu? kurczaka. Gdy wszystko b?dzie mi?kkie, dodaj ser ple?niowy i przypraw wszystko solš i pieprzem.

Po up?ywie godziny wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na foremki. Uformuj ciasto o grubo?ci ok. pó? centymetra, nak?uj ciasto widelcem i wysyp kilka ziarenek fasoli do obciš?enia ciasta. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmij, wysyp fasol?, wype?nij tartaletki farszem i wstaw do piekarnika na nast?pne 15-20 min. Na samym ko?cu do?o?y?am jeszcze troch? sera ple?niowego, aby si? delikatnie roztopi? na wierzchu.

Do tartaletek przygotowa?am sos czosnkowy. Mo?na je równie? je?? z ketchupem.

Smacznego:-)


 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry