
690
Tartaletki
Tym razem tartaletki na pikantnie. Mogą być podane zarówno na obiad, jak i na kolację. Lubimy urozmaicenie, dlatego zrobiłam je z dwoma rodzajami farszu, jeden z moją ulubioną kalarepą. Możecie oczywiście nadziać tartaletki innym, dowolnym farszem, w zależności od upodobania:-).
przepis na ok. 12 tartaletek (ja mam foremki o średnicy 7 cm)
Ciasto:
- 3 łyżki mąki żytniej razowej
- 220 dag mąki pszennej
- 170 dag masła
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
I farsz:
- 100 dag szpinaku
- 3 pieczarki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka masła
- sól i pieprz
II farsz:
- 1 duża kalarepa
- dag fileta z kurczaka
- 1/2 małego pora
- 20 dag sera pleśniowego
- łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (180g): proponuję Activię
- 1 łyżka majonezu
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszaj, zagnieć ciasto i w formie kuli wstaw do lodówki na jedną godzinę.
I farsz: przygotuj małą patelnią, roztop masło, wrzuć szpinak, pokrój drobno pieczarki i podduś wszystko ok. 10 min. Dodaj jogurt oraz przyprawy.
II farsz: obierz kalarepę i pokrój w cienkie słupki. Pokrój też drobno fileta z kurczaka oraz por. Rozgrzej patelnię, roztop masło, wrzuć kalarepę i podduś ok.5 min, po czym dorzuć kurczaka. Gdy wszystko będzie miękkie, dodaj ser pleśniowy i przypraw wszystko solą i pieprzem.
Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na foremki. Uformuj ciasto o grubości ok. pół centymetra, nakłuj ciasto widelcem i wysyp kilka ziarenek fasoli do obciążenia ciasta. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmij, wysyp fasolę, wypełnij tartaletki farszem i wstaw do piekarnika na następne 15-20 min. Na samym końcu dołożyłam jeszcze trochę sera pleśniowego, aby się delikatnie roztopił na wierzchu.
Do tartaletek przygotowałam sos czosnkowy. Można je również jeść z ketchupem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć