Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1511.20180

840

Tarta z pra?onymi jab?kami, budyniem i kruszonkš

Na moim blogu mogli?cie przeczyta? ju? wpis zwišzany z kilkoma ciastami z jab?kami.  Dzisiaj kolejny przepis: tym razem tarta z pra?onymi owocami, budyniem i chrupišcš kruszonš na bršzowym cukrze. Zapraszam do lektury, koniecznie wypróbujcie i czekam na Wasze opinie:-).

Tarta:

  • 260 g przesianej mški pszennej
  • ?ó?tko
  • 220 g zimnego mas?a
  • 3 ?y?ki kwa?nej ?mietany
  • ?y?ka cukru pudru

Nadzienie:

  • kg jab?ek
  • budy? waniliowy z cukrem
  • cukier waniliowy
  • 2 ?y?ki bršzowego cukru 
  • ?y?eczka cynamonu
  • 1/2 l mleka

Kruszonka:

  • 70 g przesianej mški pszennej
  • 80 g bršzowego cukru
  • 50 g mas?a

+ okršg?a forma

Przygotowania zacznij od ciasta. Wszystkie wymienione sk?adniki wyrób krótko, zawi? w foli? i w?ó? na godzin? do lodówki.

Obrane jab?ka pokrój w wi?kszš kostk?. Wrzu? na patelni? i zacznij sma?y?. Dodaj cukier bršzowy i waniliowy. Dodaj równie? cynamon. Cz?sto mieszaj. Jab?ka b?dš gotowe po 8-10 minutach. Przestud? je.

Wskazane sk?adniki wymieszaj d?oniš na sypkš kruszonk?, odstaw.

Ugotuj budy?, przestud?.

Po wycišgni?ciu z lodówki, roz?ó? ciasto w okršg?ej formie, nak?uj widelcem w kilku miejscach. Wy?ó? na ciasto przestudzony budy? i rozprowad? go równomiernie na tarcie. Na budy? wy?ó? jab?ka, a na koniec posyp ca?o?? kruszonkš.

Piecz tart? w temp. 180 st. C przez 50 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry