Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1308.20160

840

Tarta z pomidorami i cukiniš

Dobra na ka?dš okazj?, na ciep?o i na zimno, tarta z sezonowymi warzywami. W tej ods?onie z pomidorami, cukiniš i odrobinš ple?niowego sera dla podkre?lenia smaku:-).

 

Tarta:

  • 260 g przesianej mški pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego mas?a
  • ½ ?y?eczki soli
  • szczypta suszonego oregano (opcjonalnie)

Farsz:

  • 5 pomidorów
  • 1 ma?a cukinia
  • 100 ml ?mietany kremówki
  • 100 g sera Blue
  • ?wie?e oregano
  • 2 ?y?ki ?agodnej, s?odszej musztardy
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona s?odka papryka, ga?ka muszkato?owa

+ do wypieku u?y?am aluminiowej, jednorazowej formy z firmy Gosia

+ folia do owini?cia ciasta

+ folia aluminiowa oraz fasola/groch/soja do obciš?enia ciasta

 

Z produktów na tart? zagnie? ciasto, owi? je foliš i w?ó? do lodówki na godzin?. W mi?dzyczasie przygotuj farsz. Natnij pomidory no?em na krzy? i zalej je wrzštkiem. ?cišgnij z nich skórk? i pokrój wzd?u? na paski, odrzu? gniazda nasienne. Umytš cukini? pokrój w cienkie talarki. Ser zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.

Foremk? do pieczenia dobrze wysmaruj mas?em. Wycišgnij ciasto z lodówki, wy?ó? je na form? i rozprowad? równomiernie na dno oraz boki. Nak?uj ciasto widelcem, ?eby pó?niej mog?o "oddycha?" podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto w?ó? ponownie do lodówki na ok. 10 minut.  Wlej ?mietan? do wi?kszej miski, dodaj jajka oraz przyprawy do smaku. Rozbe?taj ca?o??. W?šcz piekarnik na 190°C.

Wycišgnij ciasto z lodówki, roz?ó? na nim foli? aluminiowš (matowš stronš do ciasta), po czym wysyp na nie ziarno. Piecz przez 10 minut z obciš?eniem, po czym usu? je i piecz dalej przez kolejne 10 minut. Wycišgnij ciasto z piekarnika, rozsmaruj na nim musztard?, u?ó? plastry cukinii, na to czštski pomidorów (odsšcz je dobrze papierowym r?cznikiem z nadmiaru soku), po czym zalej ca?o?? masš ?mietanowo-jajecznš. Na koniec posyp tart? serem oraz ?wie?ym oregano. Piecz tart? w 180°C przez 35 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry