Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20180

830

Tarta z jab?kami i bezš

Dzisiaj w menu tarta z jab?kami i bezš:-). Do tej tarty polecam jab?ka s?odkie i kruche, jak np. prince, jonagold, lobo.

 

  • 1,30 kg jab?ek
  • 200 g mas?a
  • 1,5 szkl. mški pszennej
  • ?y?ka jogurtu naturalnego
  • p?aska ?y?ka mški ziemniaczanej
  • ?y?eczka cynamonu
  • 3 ?ó?tka
  • 3 bia?ka
  • 5 ?y?ek cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwš waniliš
  • szczypta soli

+ forma do tarty

Zimne mas?o posiekaj na mniejsze kawa?ki, dodaj oba rodzaje mški, 3 ?y?ki cukru, ?ó?tka oraz ?y?k? jogurtu. Zagnie? szybko ciasto, uformuj w kul?, zawi? w foli? i w?ó? do lodówki na pó? godziny.   

Przygotuj jab?ka. Obierz je i pokrój na mniejsze kawa?ki. Wrzu? owoce do garnka i zacznij je sma?y? na ma?ym ogniu, dodaj ?y?k? cukru oraz cukier waniliowy i cynamon. Jab?ka majš mie? zachowane wyra?ne kawa?ki. Przestud? mas?.

W?šcz piekarnik i ustaw temp. na 160 st. C.

Zacznij ubija? bia?ka na mniejszych obrotach, po czym dodaj szczypt? soli. Gdy masa b?dzie prawie sztywna, dodaj ?y?k? cukru, miksuj jeszcze chwil?, a? masa b?dzie sztywna.

Wycišgnij ciasto z lodówki, rozprowad? je równomiernie na blaszce. Wy?ó? na nie przestudzone jab?ka, a na koniec dodaj bia?ka. Rozprowad? je na jab?kach, formujšc ma?e zawijasy. Tarta b?dzie efektowniej wyglšda? po upieczeniu:-). Piecz tart? przez ok. 50 minut uwa?ajšc, aby nie przypali? bezy. Aby temu zapobiec, mo?na w?o?y? blaszk? na górnš pó?k? w piekarniku. Wycišgnij, przestud? i podawaj.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry