
8120
Tarta z gruszkami
Zaczął się sezon na gruszki, więc dziś polecam tartę przygotowaną właśnie z tych owoców. Nie ma takiej możliwości, aby się nie udała;-). Możecie ją podać na każdą okazję, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wersji na ciepło polecam też kulkę lodów gruszkowych lub waniliowych:-).
Ciasto:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- forma do tarty (ja miałam o średnicy 26 cm)
- fasola do obciążenia ciasta (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 dojrzałe gruszki
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszaj, zagnieść ciasto i w formie kuli wstaw do lodówki na jedną godzinę.
W tym czasie można przygotować nadzienie. Obierz owoce i pokrój je wzdłuż na mniejsze cząstki. W misce połącz śmietanę, jogurt, mąkę oraz cukier.
W międzyczasie włącz piekarnik na 180°C.
Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie tak, aby nie było grudek. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj je delikatnie i przenieś do formy. Nakłuj widelcem i wsyp fasolę do obciążenia. Wstaw do piekarnika na ok. 25 min. Po tym czasie wyciągnij ciasto, wysyp fasolę, poukładaj ciasno owoce, polej wszystko sosem, posyp cynamonem i włóż ponownie do piekarnika na ok. 15-20 min. Tarta będzie gotowa, jak będzie lekko złota. Należy ją pozostawić w formie do wystygnięcia, chyba, że wybierzecie wersję na ciepło:-).
SMACZNEGO;-)
wydrukwydruk bez zdjęć