Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1705.20150

840

Tarta na miodzie z serkiem mascarpone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarta niezwyk?a:-). Chrupišcy spód na bazie miodu, z dodatkiem siemienia lnianego oraz puszysta masa przygotowana z serka mascarpone z dodatkiem ?wie?ego winogrona. Ciasto idealne na przyj?cie go?ci:-). Koniecznie wypróbujcie:-).

Ciasto:

  • 220 g przesianej mški pszennej
  • 3 ?ó?tka
  • 3 ?y?ki miodu
  • 2 ?y?ki siemienia lnianego
  • 70 g mi?kkiego mas?a
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • ?y?ka kaszy mannej
  • cytryna
  • 5 ?y?ek cukru

Ciasto: mi?kkie mas?o, ?ó?tka oraz miód ucieraj w misce przez ok. 5 minut. W drugiej misce wymieszaj suche sk?adniki: mšk?, siemi? lniane oraz sól, po czym dodaj suche sk?adniki do mokrych zagniatajšc ciasto w naczyniu. Uformuj z niego kulk?, zawi? w foli? spo?ywczš i w?ó? do lodówki na 20-30 minut.

Nadzienie: oddziel ?ó?tka od bia?ek. W jednej misce zmiksuj serek mascarpone z ?ó?tkami i cukrem oraz dodaj kasz? mann?. Dodaj równie? sok oraz startš skórk? z cytryny. Bia?ka ubij na sztywnš pian? i wymieszaj jš delikatnie z masš serowš. Winogrono umyj, przekrój na pó? i wyjmij pestki, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Przygotuj okršg?š  form? o ?rednicy 23 cm, wy?ciel papierem do pieczenia i prze?ó? ciasto formujšc 3-centymetrowe brzegi. Prze?o? mas? serowš, wyrównaj.

Piecz tart? w 180°C przez ok. 30-35 minut. Pozostaw do wystudzenia.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na tart? pochodzi od Kingi Paruzel, uczestniczki programu Masterchef. Przepis nieco zmodyfikowa?am.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry