Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3009.20170

210

Tagliata wołowa z rukolą, pomidorkami i brzoskwinią

Na ziarenkach pieprzu mogliście już znależć dania z kuchni włoskiej. Dzisiaj tagliata wołowa z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i brzoskwinią, a wszystko polane sosem na bazie octu balsamicznego. Prawda, że wygląda smakowicie?:-)

 

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 70 g pomidorków koktajlowych (mogą być i czerwone i żółte)                 
  • ½ opakowania rukoli
  • ½ brzoskwini lub nektarynki
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotuj marynatę do mięsa: połącz trochę oliwy z sokiem z cytryny, rozmarynem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj i natrzyj dokładnie mięso z każdej strony. Wstaw mięso do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie usmaż wołowinę na oleju, po 3 minuty z każdej strony lub dłużej, jeżeli lubisz wołowinę bardziej wysmażoną. Wyłóż mięso na talerz, daj mu "odpocząć", po czym pokrój na plastry w poprzek włókien.

W międzyczasie wyłóż na duży talerz rukolę, przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną na mniejsze części brzoskwinię. Przygotuj sos. Ułóż pokrojone mięso na rukoli, polej sosem. Podawaj od razu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gry