Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2409.20140

210

Szybkie ciasteczka do herbaty

Na coraz zimniejsze, jesienne wieczory polecam ciasteczka, ze szczyptš cynamonu oraz ga?ki muszkato?owej. Na wierzch mo?na doda? zarówno orzechy w?oskie, jak i migda?y. Przepis krš?y u nas w rodzinie od lat. Doskonale si? przydaje w sytuacjach, kiedy to dowiadujemy si?, ?e b?dziemy mie? go?ci, ale mamy ma?o czasu na przygotowania:-).

 

  • 2 ?y?ki mas?a
  • 2 ?y?ki cukru (mo?e te? by? bršzowy)
  • 1 jajko
  • 1/2 przesianej mški pszennej
  • 2 szczypty ?wie?o startej ga?ki muszkato?owej (lub w proszku)
  • szczypta soli
  • 1/4 ?y?eczki cynamonu
  • kilka orzechów w?oskich

Zmiksuj mas?o z cukrem, dodaj jajko oraz mšk?. Wymieszaj wszystko ?y?kš na g?šdkš mas?. Dodaj sól, cynamon i ga?k?. Nabieraj p?askš ?y?k? i k?ad? na nat?uszczonš blach? w odleg?o?ci 2 cm. Posyp wierzch dodatkowš porcjš cukru i po?ó? po po?ówce orzecha na ka?de ciastko.

Piecz ciasteczka przez 8 minut w nagrzanym do 220°C piekarniku.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry