Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1007.20140

330

Szasz?yki drobiowo-wieprzowe z porzeczkowym sosem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My?l?, ?e mo?na swobodnie nazwa? to danie „prawdziwš eksplozjš smaków”!:-) Kurczak w pikantno-s?odko-korzennej marynacie otoczony s?onym boczkiem z - my?l?, ?e ten element jest w tej potrawie najwa?niejszy -  kwaskowatym sosem z czarnej porzeczki. Kiedy? zobaczy?am, jak te szasz?yki z sosem robi? Karol Okrasa w programie „Okrasa ?amie przepisy”. Musia?am koniecznie wykorzysta? ten wspania?y przepis i podzieli? si? nim z Wami:-).

Szasz?yki mo?ecie upiec zarówno na grillu, jak i te? w domowym piekarniku z funkcjš grilla. Ja oszala?am na punkcie ?wietnego sosu porzeczkowego;-).  Czekam z niecierpliwo?ciš na Wasze opinie:-).

 

ok. 8 szasz?yków: 3-4 porcje

Szasz?yki:

  • 35 dag w?dzonego boczku (najlepiej w plastrach)
  • 50 dag fileta z kurczaka
  • kilka li?ci bazylii

Marynata:

  • ½ ?y?eczki go?dzików
  • 1,5 ?y?ki p?ynnego miodu
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 zšbek czosnku

Sos:

  • 3 ?y?ki cukru
  • 1 zšbek czosnku
  • 30 dag czarnej porzeczki
  • ¾ szklanki bia?ego lub czerwonego, wytrawnego lub pó?wytrawnego wina
  • ?y?eczka posiekanego tymianku (lub suszonego)
  • przyprawy: sól, pieprz

+ ok. 10 szpikulców do szasz?yków oraz mo?dzierz

Wykonanie marynaty: najlepiej zaczš? od marynaty, mi?so b?dzie w mi?dzyczasie niš nasiška?. Ut?ucz w mo?dzierzu przyprawy: go?dziki i czosnek, dolej oliw?, miód oraz pozosta?e przyprawy. Pokrój filet w du?š kostk?, dodaj marynat?, wmieszaj jš porzšdnie w kurczaka  i odstaw na ok. 20-30 minut.

Wykonanie sosu: wsyp cukier na patelni?, niech si? roztopi na ma?ym ogniu. Do tego dolej odrobin? wody, dodaj zšbek czosnku przepuszczony przez prask?. Dodaj czarnš porzeczk?. Podlej ca?o?? winem. Sos jest gotowy po ok. 10 minutach. Na koniec zmiksuj go krótko. Przypraw.

Szasz?yki: we? kawa?ek kurczaka, po?ó? na to listek bazylii, owi? boczkiem i nadziej na szpikulec. Post?puj tak z kolejnymi kawa?kami, nadziewajšc po 3 sztuki mi?sa na szpikulec.  

Szasz?yki piek?am w piekarniku z funkcjš grilla, najpierw przez ok. 25-30 minut w 230°C, po czym na 5 minut przed ko?cem zwi?kszy?am temperatur? do 250°C.

Szasz?yki najlepsze sš na goršco, z podgrzanym sosem, ale zimne te? sš dobre:-). Podawa? z dowolnymi dodatkami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry