Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2308.20140

1030

Szarlotka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do tej szarlotki u?y?am du?ej ilo?ci naszych znakomitych, polskich jab?ek. Ciasto najlepiej smakuje na ciep?o, z lodami. Na pewno doskonale znacie to po?šczenie:-).

Ciasto:

  • 230 g mas?a (zimnego)
  • 500 g mški krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 ?y?ki kwa?nej ?mietany (18%)
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 2 ?ó?tka
  • 4 ?y?ki bu?ki tartej

Masa jab?kowa:

  • 2,5-3 kg jab?ek, najlepiej twardych
  • 4 ?y?eczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 ?y?eczki cukru (w zale?no?ci od upodobania i kwasowo?ci jab?ek)
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie)

+ okršg?a forma do pieczenia o ?rednicy 26 cm

 

Wysyp mšk? na stolnic?, dodaj mas?o, cukier puder, proszek do pieczenia i ?ó?tka. Posiekaj mas?o i zagnie? szybko ciasto. 3/4 wy?ó? na dno formy. Ponak?uwaj widelcemi w?ó? do lodówki na 40-50 minut. Pozosta?e ciasto w?ó? do zamra?alki.

W mi?dzyczasie obierz jab?ka i pokrój je w cienkie plasterki. Dosyp cynamon, cukier zwyk?y i waniliowy i dobrze wszystko wymieszaj. Wycišgnij ciasto z lodówki i podpiecz je w temp. 170 st. przez 10 minut. Pó?niej posyp je bu?kš tartš, aby wch?on??a sok z jab?ek i wy?ó? pokrojone owoce na bu?k?. Na koniec zetrzyj na tarce pozosta?e ciasto. Szarlotk? piecz w temp. 160-170 st. przez 50-60 minut. Podawaj na ciep?o z lodami lub na zimno:-).

 

Smacznego:-)

ród?o przepisu: blog Moje wypieki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry