
215
Syrop miodowo-imbirowy
Syrop przygotowuje się bardzo szybko. Połączenie imbirowo-cytrynowo-miodowe uodparnia, zabija zarazki, ale przy okazji bardzo dobrze smakuje:-).
- 4-5 cm kawalek imbiru
- 3/4 szkl. miodu
- 1/2 cytryny
- 2,5 szklanki wody
Zetrzyj imbir na tarce, na grubych oczkach. Wlej wodę do garnka, wrzuć starty imbir i gotuj całość przez 20 minut. Przecedż. Odstaw, aby płyn nieco ostygł, po czym dodaj miód oraz sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj. Syrop trzymaj koniecznie w lodówce. Pij go łyżką trzy razy dziennie lub dolewaj sporo do herbaty:-). Syrop jest idealny na okres jesienno-zimowy.
Smacznego i na zdrowie:-)
*Przepis pochodzi ze strony: http://www.martolowe.blogspot.com/.
wydrukwydruk bez zdjęć