Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2312.20130

1290

?wišteczny sernik na ciemnym spodzie

Pyszny sernik, cho? chyba powinnam go nazwa? NAJBARDZIEJ PUSZYSTYM I NAJLEPSZYM SERNIKIEM NA ?WIECIE! ;-). Przepis pochodzi  od mojej mamy, wi?c wybaczcie brak skromno?ci;-). To sprawdzony i pewny przepis.  

 

  • ½ kostki margaryny, np. Kasi (mi?kkiej)
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 11 jaj w temp. pokojowej
  • 1 szklanka mški tortowej
  • 5 ?y?ek mški ziemniaczanej
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ kg dobrego bia?ego sera  ?mietankowego
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru (do bia?ek)
  • 250 ml ?mietany kremówki (30%, sch?odzonej)
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 ?y?ki kakao
  • 1 ?y?ka rumu

+ najwi?ksza  blaszka, jakš macie (ja mia?am 25x41cm)

Wykonanie: zalej rodzynki goršcš wodš z dodatkiem ?y?ki rumu.

Spód sernika:  przygotuj 3 jajka i oddziel ?ó?tka od bia?ek. W du?ej misce utrzyj margaryn? z ½ szklanki cukru na g?adkš mas?. Dodawaj po jednym ?ó?tku i mieszaj dalej na ma?ych obrotach. W oddzielnej misce wymieszaj jednš szklank? mški z proszkiem do pieczenia, dwiema ?y?kami mški ziemniaczanej oraz dwiema ?y?kami kakao.

W kolejnej misce ubij bia?ka na sztywnš pian?. Do masy z ?ó?tkami dodaj suche sk?adniki, wymieszaj ?y?kš do po?šczenia sk?adników. Na koniec dodaj ubite bia?ka i wmieszaj je powoli i delikatnie w mas?.

Sernik: przygotuj pozosta?e 8 jajek. Oddziel  ?ó?tka od bia?ek. ?ó?tka utrzyj z 1 i ½ szklanki cukru. Dodawaj po ?y?ce sera i cišgle ucieraj. Dodaj trzy ?y?ki mški ziemniaczanej. W oddzielnej misce ubij bia?ka na sztywnš pian? z 1 i ½ szklanki cukru pudru. W kolejnym naczyniu ubij ?mietan? kremówk?. Do utartego sera dodaj ubitš pian? i ?mietan? i ca?o?? delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj w mas? rodzynki.

Blach? wysmaruj punktowo margarynš i przyklej do tego papier do pieczenia. Najpierw rozcišgnij równomiernie ciasto, a pó?niej wylej sernikowš mas?.

Uwaga: ciasto baaardzo mocno ro?nie, mi troch? si? przela?o z jednej strony, ale nie bardzo si? tym przej??am:-).

Sernik piec w temperaturze 180°C przez ok. godzin?, a? na wierzchu b?dzie ?adna, bršzowa skórka. Stud? go powoli, aby nie opad?. Na poczštku trzymaj go w wy?šczonym piekarniku przez ok. 20 min. pó?niej uchyl lekko drzwi i trzymaj ok. 30 minut. Dopiero po tym czasie wycišgnij i niech sobie dalej stygnie.

SMACZNEGO W TEN ?WI?TECZNY CZAS:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry