
1290
Świąteczny sernik na ciemnym spodzie
Pyszny sernik, choć chyba powinnam go nazwać NAJBARDZIEJ PUSZYSTYM I NAJLEPSZYM SERNIKIEM NA ŚWIECIE! ;-). Przepis pochodzi od mojej mamy, więc wybaczcie brak skromności;-). To sprawdzony i pewny przepis.
- ½ kostki margaryny, np. Kasi (miękkiej)
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 11 jaj w temp. pokojowej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i ½ kg dobrego białego sera śmietankowego
- 1 i ½ szklanki cukru pudru (do białek)
- 250 ml śmietany kremówki (30%, schłodzonej)
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 1 szklanka rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka rumu
+ największa blaszka, jaką macie (ja miałam 25x41cm)
Wykonanie: zalej rodzynki gorącą wodą z dodatkiem łyżki rumu.
Spód sernika: przygotuj 3 jajka i oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj margarynę z ½ szklanki cukru na gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj dalej na małych obrotach. W oddzielnej misce wymieszaj jedną szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej oraz dwiema łyżkami kakao.
W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Do masy z żółtkami dodaj suche składniki, wymieszaj łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wmieszaj je powoli i delikatnie w masę.
Sernik: przygotuj pozostałe 8 jajek. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 i ½ szklanki cukru. Dodawaj po łyżce sera i ciągle ucieraj. Dodaj trzy łyżki mąki ziemniaczanej. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę z 1 i ½ szklanki cukru pudru. W kolejnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę. Do utartego sera dodaj ubitą pianę i śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj w masę rodzynki.
Blachę wysmaruj punktowo margaryną i przyklej do tego papier do pieczenia. Najpierw rozciągnij równomiernie ciasto, a później wylej sernikową masę.
Uwaga: ciasto baaardzo mocno rośnie, mi trochę się przelało z jednej strony, ale nie bardzo się tym przejęłam:-).
Sernik piec w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, aż na wierzchu będzie ładna, brązowa skórka. Studź go powoli, aby nie opadł. Na początku trzymaj go w wyłączonym piekarniku przez ok. 20 min. później uchyl lekko drzwi i trzymaj ok. 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnij i niech sobie dalej stygnie.
SMACZNEGO W TEN ŚWIĄTECZNY CZAS:-).
wydrukwydruk bez zdjęć