Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0404.20140

430

?wišteczny barszcz bia?y

W ?wi?ta wielkanocne nie mo?e zabraknš? na naszych sto?ach bia?ego barszczu. Proponuj?, aby?cie zrobili go na domowej roboty zakwasie, naprawd? warto:-). Z bia?š kie?basš, jajkami, przyprawiony czosnkiem b?dzie smakowa? ka?demu:-).

 

  • 3 bia?e kie?basy (surowe lub parzone)
  • 1 ma?a marchewka
  • 1 ma?a pietruszka
  • 1 zšbek czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka zakwasu domowej roboty*
  • 3 ?y?ki kwa?nej ?mietany 18%
  • przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 li?cie laurowe, sól, pieprz

 

Przygotuj garnek, wlej 1 i ½ l wody, zacznij gotowa?. Pokrój kie?bas? w talarki, a marchewk?
i pietruszk? w kostk?, wrzu? wszystko do wody. Dodaj li?cie laurowe, ziele angielskie i sól. Czosnek posiekaj drobno i dodaj równie? do garnka. Pogotuj ca?o?? 5-10 minut na wi?kszym ogniu, po czym dodaj zakwas i gotuj dalej na mniejszym ogniu. Barszcz b?dzie powoli g?stnia?. Na koniec dodaj ?mietan?, wcze?niej wymieszaj jš z odrobinš goršcego barszczu. Pokrój jajka na czšstki i dodaj do zupy. Przypraw ca?o?? do smaku. My jemy barszcz z chlebem, a Wy jak lubicie?:-)

 

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry