
430
Świąteczny barszcz biały
W święta wielkanocne nie może zabraknąć na naszych stołach białego barszczu. Proponuję, abyście zrobili go na domowej roboty zakwasie, naprawdę warto:-). Z białą kiełbasą, jajkami, przyprawiony czosnkiem będzie smakować każdemu:-).
- 3 białe kiełbasy (surowe lub parzone)
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 szklanka zakwasu domowej roboty*
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz
Przygotuj garnek, wlej 1 i ½ l wody, zacznij gotować. Pokrój kiełbasę w talarki, a marchewkę
i pietruszkę w kostkę, wrzuć wszystko do wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Czosnek posiekaj drobno i dodaj również do garnka. Pogotuj całość 5-10 minut na większym ogniu, po czym dodaj zakwas i gotuj dalej na mniejszym ogniu. Barszcz będzie powoli gęstniał. Na koniec dodaj śmietanę, wcześniej wymieszaj ją z odrobiną gorącego barszczu. Pokrój jajka na cząstki i dodaj do zupy. Przypraw całość do smaku. My jemy barszcz z chlebem, a Wy jak lubicie?:-)
Smacznego:-).
wydrukwydruk bez zdjęć