Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1712.20140

325

?wišteczne kruche babeczki z makiem

Poza tradycyjnym makowcem, proponuj? na ?wišteczny stó? równie? babeczki z makiem, które zajmujš znacznie mniej czasu. Dodatkowo lub zamiast, jak wolicie:-).

Przepis na ok. 6 babeczek, cho? ja mia?am wi?ksze foremki. Do czasu podanego w czasomierzu nale?y doliczy? czas, w którym ciasto musi pole?e? w lodówce.

  • 250 g gotowej masy makowej                                                                                  
  • 5 dag rodzynek
  • 1 jajko
  • 150 g mi?kkiego mas?a                                                                     
  • 2 ?y?ki cukru
  • 250 g przesianej mški pszennej
  • ½ ?y?eczki proszku do pieczenia

+ ok. 6-8 foremek

Oddziel ?ó?tko od bia?ka, bia?ko w?ó? do lodówki. Po?šcz mšk? z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmieszaj mas?o z ?ó?tkiem i cukrem, ubij krótko, dodaj mšk?. Zagnie? ciasto, nie wyrabiaj go za d?ugo. W?ó? ciasto do lodówki na 30 minut. Zalej rodzynki goršcš wodš, niech troch? nami?knš. Po tym czasie ubij bia?ko na sztywnš mas?, wymieszaj z masš makowš i rodzynkami. Mo?esz doda? te? pokruszone dowolne orzechy, je?li lubisz:-).

Wycišgnij ciasto, rozwa?kuj je na grubo?? ok. 1 cm i uformuj je w foremkach. Na to wy?ó? mas? makowš.

Piecz w temp. 180°C przez ok. 20-25 minut. Babeczki mo?na dowolnie udekorowa?:-).

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry