Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

1225

?wišteczna babka orzechowo-czekoladowa

Wyobra?acie sobie Wielkanoc bez babki? Ja absolutnie nie:-). To ciasto jest mocno nasšczone kawš z rumem, wi?c uwa?ajcie na swoje pociechy:-). W babce nie zabrak?o równie? orzechów laskowych.

 

  • 200 g mški pszennej tortowej (przesianej)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g mi?kkiego mas?a
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½  tabliczki gorzkiej czekolady
  • olejek rumowy
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 2 ?y?eczki kawy rozpuszczalnej
  •  2 ?y?ki rumu

Polewa:

  • ½ tabliczki czekolady
  • 2 ?y?eczki cukru
  • 1 ?y?ka mas?a
  • ¾ szklanki mleka

+ forma do pieczenia (ja mia?am silikonowš o ?rednicy 20 cm)

 

Posiekaj grubo orzechy (kilka zostaw do dekoracji) lub rozgnie? je wa?kiem na desce. Upra? je na suchej patelni, przestud?.

Przygotuj misk?: wsyp mšk?, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zwyk?y cukier oraz mas?o. Zacznij wszystko miksowa? na mniejszych obrotach, dodawaj jajka i miksuj dalej do uzyskania g?adkiej konsystencji. Wlej kilka kropli olejku rumowego, wsyp orzechy i posiekanš po?ow? czekolady. Wymieszaj wszystko.

Przygotuj kaw?, ok. 1/3 szklanki, dolej rum.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Piecz babk? ok. 40 minut, a? lekko zbršzowieje. Wycišgnij, odczekaj jakie? 10 minut i polej kawš. Przygotuj polew?: w ma?ym rondelku rozpu?? na ma?ym ogniu po?ow? czekolady, dolej mleko, dodaj cukier i mas?o. Ca?y czas mieszaj, a? polewa nieco zg?stnieje. Polej niš babk?, udekoruj orzechami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry