
420
Surówka z sałaty lodowej
Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna zielona surówka wymieszana z vinegretem oraz z dodatkiem octu balsamicznego. W sam raz na zimowe dni.
- ½ ogórka zielonego
- 2 duże pomidory
- 1 średnia sałata lodowa
- 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- przyprawy: sól, pieprz
Sałata: wszystkie składniki pokrój w paski, a kapustę poszatkuj tak, jak zwykłą kapustę, tylko nie tak cienko.
Sos: do małego słoika wlej ocet, miód, oliwę oraz dodaj musztardę, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj energicznie wszystkie składniki, podobnie, jak shakerem:-). Polej surówkę, dobrze wszystko wymieszaj. Można podawać od razu.
wydrukwydruk bez zdjęć