
210
Surówka z marchwi i pomarańczy
Świeża i orzeźwiająca surówka z marchwi i pomarańczy, z dodatkiem octu balsamicznego. Ciekawe połączenie smaków i zapachów:-).
- 1 duża marchew
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kilka listków świeżej mięty
- przyprawy: sól, pieprz
Obraną marchew pokrój obieraczką do warzyw robiąc długie, cienkie paski. Przełóż do miski, wlej ocet balsamiczny, wymieszaj delikatnie. Obetnij końce pomarańczy, postaw ją na desce i ostrym nożem odetnij wszystkie boki, z góry na dół. Sprawdź, aby nie było widać białego miąższu. Wyfiletuj pomarańczę, czyli nacinaj miąższ pomiędzy skórkami. Wycięte fileciki przetnij na pół, odrzuć do marchwi. Z pozostałej skórki pomarańczy wyciśnij do surówki jak najwięcej soku. Przypraw surówkę do smaku, dorzuć pociętą miętę. Wymieszaj całość i gotowe:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć