
420
Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów
Niejednokrotnie pisałam na moim blogu, jak bardzo lubię pomidory: wszystkie, w każdej postaci:-)
Tym razem upiekłam je w piekarniku z cebulą i czosnkiem i powstał obłędnie smaczny i pachnący sos do makaronu. Myślę, że tak właśnie pachną Włochy;-)
- 800 g dojrzałych pomidorów
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chili
- oliwa z oliwek
- cukier
- parmezan
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, oregano, bazylia
Umyte pomidory przekrój na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokrój na ćwiartki, a ząbki czosnku przekrój na pół. Dodaj przekrojoną na pół papryczkę, a całość polej obficie oliwą z oliwek. Piecz warzywa w temp. 160 st. C przez godzinę.
W międzyczasie ugotuj makaron, aby był al dente.
Warzywa zblenduj, przetrzyj przez sito i wlej do garnka. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także pół łyżeczki oregano i również pół bazylii. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj również pół łyżeczki cukru, wymieszaj.
Gorący makaron podawaj z sosem i płatkami parmezanu. Smacznego!:-)
wydrukwydruk bez zdjęć