Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1506.20190

420

Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niejednokrotnie pisa?am na moim blogu, jak bardzo lubi? pomidory: wszystkie, w ka?dej postaci:-)

Tym razem upiek?am je w piekarniku z cebulš i czosnkiem i powsta? ob??dnie smaczny i pachnšcy sos do makaronu. My?l?, ?e tak w?a?nie pachnš W?ochy;-)

 

  • 800 g dojrza?ych pomidorów
  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 1 ?rednia cebula
  • 4 zšbki czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa z oliwek                                                                                             
  • cukier
  • parmezan
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, oregano, bazylia

 

Umyte pomidory przekrój na pó? i u?ó? na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Cebul? pokrój na ?wiartki, a zšbki czosnku przekrój na pó?. Dodaj przekrojonš na pó? papryczk?, a ca?o?? polej obficie oliwš z oliwek. Piecz warzywa w temp. 160 st. C przez godzin?.

W mi?dzyczasie ugotuj makaron, aby by? al dente. 

Warzywa zblenduj, przetrzyj przez sito i wlej do garnka. Dodaj sól i pieprz do smaku, a tak?e pó? ?y?eczki oregano i równie? pó? bazylii. Ca?o?? wymieszaj i gotuj na ma?ym ogniu przez 10 minut. Dodaj równie? pó? ?y?eczki cukru, wymieszaj.

Goršcy makaron podawaj z sosem i p?atkami parmezanu. Smacznego!:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry