
410
Sorbet truskawkowy
Pyszna wersja lodów dla dzieci i dorosłych;-). Kupne nie równają się z tymi zrobionymi własnoręcznie. Mam też dobrą wiadomość dla osób, które liczą kalorie: sorbet nie zawiera dużo cukru. Lody są jeszcze bardziej orzeźwiające, ponieważ dodałam do nich soku z cytryny i świeżej mięty. Naprawdę polecam!:-). Są przepyszne i proste w wykonaniu:-). Idealne na aktualne upały.
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 60-70 g cukru
- 1/3 szklanki wody
- łyżka listków mięty lub melisy
Odłóż sobie trochę mięty lub melisy do dekoracji. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, najlepiej w wysokim naczyniu i wsadź do zamrażalki na pół godziny. Po tym czasie ponownie je zmiksuj, a po kolejnej godzinie ponownie. Należy tak postępować ze 3-4 razy, choć mogą to być odstępy półgodzinne, jeżeli nie chce Wam się czekać zbyt długo.
Jeżeli macie maszynę do lodów, to zmiksowaną masę wlejcie do środka i mieszajcie tak długo, aż zgęstnieje, po czym włóżcie do zamrażalki.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć