Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2503.20140

4100

Smerfowy deser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pami?tacie Smerfy? Na pewno tak:-). Bajka emitowana by?a  w Polsce w latach 80. Nazwa?am tak deser na cze?? niebieskich ludzików ze wzgl?du na jego niebiesko-bia?y kolor. Deser jest do??  s?odki i dziecinnie prosty w wykonaniu:-). Doda?am do niego niebieskš garaletk? wieloowocowš, budy? oraz borówk? ameryka?skš.

 

  • 2 garaletki niebieskie (np. z firmy Wodzis?aw)
  • 120 g borówki ameryka?skiej
  • 1 budy? ?mietankowy bez cukru
  • 1 du?y banan
  • 250 ml ?mietany kremówki 30%
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ ?y?ki cukru pudru
  • 2 ?y?ki cukru
  • 4 ?y?ki d?emu z czarnej porzeczki

+ 4 pucharki do deserów

 

Na poczštek wsad? ?mietan? kremówk? do lodówki na kilka godzin. Koniecznie musi by? sch?odzona przed ubijaniem.

Rozpu?? garaletki w trzech szklankach goršcej wody. Po dok?adnym wymieszaniu rozlej cz??? do pucharków, (rozla?am po 5 ?y?ek), a reszt? przelej do p?askiego naczynia (takiego, aby wylana zawarto?? mia?a ok. 2 cm wysoko?ci) i wsad? do lodówki. Pucharki równie?, garaletka stanowi? b?dzie pierwszš warstw? deseru.

Przygotuj budy? z dodatkiem 2 ?y?ek cukru, wystud?, po czym rozprowad? na zastygni?tej garaletce. Nast?pnie dodaj na t? warstw? porzeczkowy d?em, po jednej ?y?ce na pucharek. Pó?niej pokrojonego banana i troch? borówek. Na koniec ubij ?mietan? na sztywno, z dodatkiem cukru pudru i dodaj do deseru. Pokrój garaletk? w kostk?, wy?ó? na wierzch deseru i udekoruj pozosta?š borówk?.

Zapewniam, ?e dzieci b?dš zachwycone tym deserem, a i doro?li pewnie te? nie pogardzš;-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry