
210
Śledź z musztardowo-śmietanowym sosem
Na polskim, świątecznym stole króluje zdecydowanie śledź i karp. Dzisiaj przygotowałam śledzia pod musztardową pierzynką, jedna z wielu opcji do spróbowania podczas tegorocznych świąt.
- 4-5 płatów śledziowych
- łyżka musztardy (ostrej lub łagodniejszej, w zależności od upodobania)
- łyżka majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
Namocz śledzie w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Pokrój je później na mniejsze kawałki. Z musztardy, majonezu oraz śmietany przygotuj sos, dobrze wymieszaj składniki, przypraw pieprzem. Dodaj także ziele angielskie. Ułóż kawałki śledzia na półmisku lub talerzu, zalej sosem. Najlepiej będzie, jak przygotujecie śledzia kilka godzin przed podaniem, żeby się dobrze "przegryzł" z sosem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć