
410
Śledź pod pierzynką
Śledź "pod pierzynką", czyli płaty śledziowe przykryte mieszanką śmietany, jogurtu, jabłek oraz cebuli. Czy ta potrawa gości również na Waszym stole?;-)
- 4 płaty śledziowe
- 1 duże jabłko
- 1/2 cebuli
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, suszony koperek lub pietruszka
Płaty wymocz w zimnej wodzie, do momentu, aż nie będą takie słone. Pokrój je w szersze paski. Połącz w misce jogurt, śmietanę. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj i dodaj wszystko do śmietany. Wymieszaj, przypraw pieprzem, dolej sok z cytryny i koperek lub pietruszkę. Układaj warstwy w misce: śledzie, na to sos i tak do końca. Sałatka musi się przegryźć w lodówce kilka godzin, choć najlepiej jest zostawić w lodówce na całą noc.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć