Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1811.20130

490

Skrzyde?ka z miodem i chili

Znakomite, pikantno-s?odko-s?one skrzyde?ka idealne na mecz, imprez?, wieczorne pogaduchy lub po prostu obiad:-). Smakujš dobrze zarówno na ciep?o, jak i na zimno.

 

  • 1 kg skrzyde?ek
  • 2  ?y?ki p?ynnego miodu
  • 1 szklanka bia?ego, wytrawnego wina
  • 2 ?y?ki sosu sojowego
  • 3 zšbki czosnku
  • olej do sma?enia
  • przyprawy: chili, sól

 

Wykonanie: umyj porzšdnie skrzyde?ka, po czym odetnij ostrym no?em ich najmniejszš cz???. Tak przygotowane przetnij jeszcze na pó?. Wrzu? do miski, w której b?dziesz je marynowa?. Na skrzyde?ka wlej miód oraz sos sojowy. Posiekaj bardzo drobno czosnek lub przepu?? przez prask? i dodaj do skrzyde?ek. Dorzu? przyprawy w ilo?ci, w jakiej potrzebujesz, zw?aszcza chili. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i od?ó? na godzin?.

Po up?ywie tego czasu rozgrzej dobrze olej na patelni  i sma? skrzyde?ka na wi?kszym ogniu przez ok. 5-7 minut. Przewracaj je cz?sto. Pó?niej zmniejsz ogie? i dolej wino. Niech skrzyde?ka duszš si? do mi?kko?ci. ?wietne na ciep?o i na zimno, cho? ja zawsze wybior? wersj? na ciep?o:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry