Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2102.20170

425

Sezamki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezamki domowej roboty sš nieporównywanie lepsze od tych kupnych. Wyra?nie czu? zapach i smak pra?onych nasion sezamu i s?onecznika. Zdrowa i smaczna przekšska do zrobienia w zaciszu domowym. Sezamki na pewno ucieszš zarówno najm?odszych domowników, jak i tych nieco starszych;-).

 

  • 200 g sezamu
  • 60 g s?onecznika
  • 70 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego

+papier do pieczenia, wa?ek

Wysyp sezam i s?onecznik na blaszk? i upra? w piekarniku na z?oty kolor, najlepiej w temp. 230ºC. Przemieszaj ziarna od czasu do czasu, ?eby si? nie przypali?y.

Wlej do garnka 40 ml wody, dodaj cukier. Mieszaj zawarto?? garnka na ma?ym ogniu do ca?kowitego rozpuszczenia si? cukru. Dodaj miód i mieszaj dalej oko?o 2 minut. Wsyp upra?one ziarna, wymieszaj. Ciep?š jeszcze mas? prze?ó? na papier do pieczenia i rozsmaruj. Przykryj kolejnš warstwš papieru i rozwa?kuj ca?o?? równomiernie na grubo?? 4 mm. ?cišgnij górnš warstw? papieru i pozostaw mas? do ca?kowitego wystygni?cia. Pokrój na dowolne kszta?ty.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry