
2030
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Goście szykują się już do podróży, więc trzeba nadgonić z wypiekami:-). Tym razem przygotowałam sernik na kruchym, ciemnym spodzie, z brzoskwiniami. Przepis znany w rodzinie od lat, pochodzi od mojej babci i jest dobry na każde święta:-).
Kruchy spód:
- 3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
- 1 margaryna
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 75 dag sera białego półtłustego (przekręconego dwa razy przez maszynkę)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 i ½ szklanki cukru pudru
- ½ margaryny
Warstwa z białek:
- 6 białek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 dag rodzynek
+ duża blacha do ciasta
Zalej rodzynki gorącą wodą, niech trochę zmiękną.
Na stolnicy lub blacie wymieszaj 3 szklanki mąki, margarynę, ½ szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 5 żółtek i zagnieć kruche ciasto. Zanim je skończysz wyrabiać, to odłóż 1/3 ciasta i zrób kruszonkę. Ta część będzie rozłożona na wierzchu sernika. W pozostałą część ciasta wmieszaj kakao.
Przygotuj blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie ciemne ciasto.
Włącz piekarnik, niech się rozgrzewa.
Teraz czas przygotować masę serową. Przygotuj miskę i mikser. Najpierw zmiksuj margarynę
z cukrem, żółtkiem i całym jajkiem. Później dodawaj ser i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Na koniec dodaj esencję waniliową oraz budyń śmietankowy oraz odcedzone rodzynki.
Ubij wszystkie białka na sztywną masę ze szczyptą soli oraz z cukrem. Pokrój brzoskwinie na cienkie talarki.
Przełóż masę serową na kruche ciasto, na to wyłóż brzoskwinie, ubite białka, a na koniec posyp całość kruszonką.
Piecz sernik ok. 70 minut, najpierw przez 20 minut w temp. 180°C, później zmniejsz do 150°C i piecz dalej przez 50 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć