Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1704.20140

2030

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go?cie szykujš si? ju? do podró?y, wi?c trzeba nadgoni? z wypiekami:-). Tym razem przygotowa?am sernik na kruchym, ciemnym spodzie, z brzoskwiniami. Przepis znany w rodzinie od lat, pochodzi od mojej babci i jest dobry na ka?de ?wi?ta:-).

 

Kruchy spód:

  • 3 szklanki mški pszennej (przesianej)
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki cukru
  • 3 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 5 ?ó?tek
  • 2 ?y?ki kakao

 

Masa serowa:

  • 75 dag sera bia?ego pó?t?ustego (przekr?conego dwa razy przez maszynk?)
  • 1 budy? ?mietankowy
  • 1 jajko
  • 1 ?ó?tko
  • 1 ?y?ka esencji waniliowej
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • ½ margaryny

 

Warstwa z bia?ek:

  • 6 bia?ek
  • szczypta soli
  • 2 ?y?eczki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwi?
  • 5 dag rodzynek

+ du?a blacha do ciasta

 

Zalej rodzynki goršcš wodš, niech troch? zmi?knš.

Na stolnicy lub blacie wymieszaj 3 szklanki mški, margaryn?, ½ szklanki cukru, 3 ?y?eczki proszku do pieczenia oraz 5 ?ó?tek  i zagnie? kruche ciasto. Zanim je sko?czysz wyrabia?, to od?ó? 1/3 ciasta i zrób kruszonk?. Ta cz??? b?dzie roz?o?ona na wierzchu sernika. W pozosta?š cz??? ciasta wmieszaj kakao.

Przygotuj blaszk?, wy?ó? papierem do pieczenia i roz?ó? równomiernie ciemne ciasto.

W?šcz piekarnik, niech si? rozgrzewa.

Teraz czas przygotowa? mas? serowš. Przygotuj misk? i mikser. Najpierw zmiksuj margaryn?
z cukrem, ?ó?tkiem i ca?ym jajkiem. Pó?niej dodawaj  ser i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Na koniec dodaj esencj? waniliowš oraz budy? ?mietankowy oraz odcedzone rodzynki.

Ubij wszystkie bia?ka na sztywnš mas? ze szczyptš soli oraz z cukrem. Pokrój brzoskwinie na cienkie talarki.

Prze?ó? mas? serowš na kruche ciasto, na to wy?ó? brzoskwinie, ubite bia?ka, a na koniec posyp ca?o?? kruszonkš.

Piecz sernik ok. 70 minut, najpierw przez 20 minut w temp. 180°C, pó?niej zmniejsz do 150°C i piecz dalej przez 50 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry