Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1806.20170

820

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Bardzo dobry i mocno truskawkowy sernik na zimno na kruchym spodzie. Doskona?y na ciep?e dni. W tym przepisie u?y?am truskawek, ale równie dobrze mo?na wykorzysta? maliny, jagody, owoce le?ne, etc.

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych (dodatkowo mia?am z orzechami)
  • 70 g mas?a

Masa serowa:

  • 500 g twarogu (trzykrotnie mielonego)                                                      
  • 250 g sera mascarpone
  • 220 ml ?mietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g p?ynnego miodu
  • 20 g ?elatyny
  • szczypta cynamonu
  • 60 g ?wie?ych truskawek

Wierzch:

  • 40 g cukru
  • kilka truskawek

+ forma do ciasta/tarty z wyjmowanym dnem

Ciastka pokrusz i po?šcz z roztopionym i przestudzonym mas?em. Tak powsta?e ciasto wy?ó? na dno formy, doci?nij i wyrównaj. Wsad? foremk? do lodówki. ?elatyn? namocz w czterech ?y?kach ciep?ej wody.

Przygotuj mas? serowš: zmielony ser po?šcz i zmiksuj ze ?mietanš kremówkš, serem mascarpone oraz cukrem pudrem. ?elatyn? rozpu?? w 80 ml goršcej wody i stopniowo wlewaj do masy serowej, ca?y czas mieszajšc. 2/3 masy wy?ó? na sch?odzony spód. Wsad? do lodówki do st??enia na pó? godziny.

Truskawki zmiksuj z miodem i cynamonem, dodaj do pozosta?ej masy, wymieszaj. Tak przygotowanš mas? wy?ó? na bia?š mas?, wyrównaj. Pozosta?e truskawki przekrój na pó?, zasyp cukrem i sma? do momentu, a? odparuje sok. Przestudzone wy?ó? na sernik. Pozostaw sernik w lodówce na ca?š noc.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry