Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2007.20150

825

Sernik czekoladowy z wi?niowym musem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wi?nie: jeden z bardziej idealnych owoców do deserów, nalewek, syropów, d?emów, etc. Ten krwistoczerwony owoc kojarzy mi si? ze wsiš, w której mieszkali moi dziadkowie, z lipcem, a tym samym ze s?o?cem i wakacjami... Ewa Da?kowska ?piewa?a w swojej piosence:

"(...) Kiedy potem na drzewach

Pierwsza wi?nia dojrzewa,

Pierwsza wi?nia czerwona i wonna,

To mówimy do siebie,

Do mnie ty, ja do ciebie,

?e ta mi?o?? ju? b?dzie dozgonna.

 

A gdy wreszcie w ogrodzie

Pora wi?ni przechodzi,

Razem z niš pryska mi?o?? kapry?nie,

Wi?c ?egnamy si? z sobš,

Ze mnš ty, a ja z tobš,

A na drog? we? koszyk. To — wi?nie".

Dzisiaj upiek?am sernik czekoladowy z musem wi?niowym. Znakomite po?šczenie czekolady z nutš kwaskowatego smaku wi?ni...mhmmm:-).

Wi?nie sk?adajš si? w 82% z wody. Majš jednak wiele w?a?ciwo?ci od?ywczych: dobrze wp?ywajš na serce, sš bogate w przeciwutleniacze i pomagajš walczy? ze "z?ym" cholesterolem.

 

Spód:

  • 150 g czekoladowych, kruchych ciasteczek
  • 40 g mi?kkiego mas?a

Masa sernikowa:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 ml ?mietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 3 ?y?ki mški ziemniaczanej
  • 150 g wydrylowanych wi?ni

Najpierw przygotuj spód sernika: zmiksuj ciasteczka i po?šcz je z mas?em tak, aby mo?na by?o wylepi? masš spód okršg?ej formy. Wsad? form? do lodówki na 15 minut.

Od?ó? kilka wydrolowanych wi?ni, a do pozosta?ych dodaj ?y?k? cukru i zmiksuj.

Zagrzej ?mietank? i rozpu?? w niej czekolad?, odstaw do przestygni?cia. Do twarogu dodaj cukier i miksuj na ?rednich obrotach 1 minut?. Dodawaj po jednym jajku, cišgle miksujšc. Dodaj przestudzonš mas? czekoladowš, wymieszaj. Na koniec dodaj mšk? ziemniaczanš i miksuj, a? uzyskasz g?adkš mas?.

Wylej mas? sernikowš na czekoladowy spód, dodaj wi?nie, wyrównaj. Z przygotowanego musu wi?niowego rób kleksy i delikatnie je wmieszaj w mas?.

Piecz sernik najpierw przez 15 minut w 180°C, nast?pnie zmniejsz temperatur? do 130°C i piecz dalej przez godzin?. Sernik stud? w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Pó?niej w?ó? do lodówki na min. 3 godziny. Dopiero wtedy mo?na si? zabiera? do rozkoszowania si? czekoladowo-wi?niowym deserem:-).

Smacznego:-)


Przepis pochodzi z magazynu "Kocio?". Troch? go zmodyfikowa?am.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry