Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1506.20160

210

Sałatka ze szpinakiem i żurawiną

Sałatka ze szpinakiem, zapiekanym camembertem oraz żurawiną świetnie nadaje się tak naprawdę na każdą okazję. Na Euro 2016 też:-). Jeżeli więc przychodzą do Was goście, aby oglądać wspólnie kolejne mecze, a Ty nie masz pomysłu na poczęstunek, to zdecydowanie polecam tę zieloną, szybką sałatkę:-)

Sałatka:

  • 120 g sera camembert                                                                                 
  • 3 łyżki żurawiny w słoiku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g pomidorków papryczkowych lub koktajlowych
  • łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia sera

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy (polecam bardziej ostrą)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Umyty szpinak rozłóż na płaskim talerzu. Pomidorki przekrój na pół i rozsyp na szpinaku. Wszystkie składniki sosu wymieszaj energicznie w małym słoiku. Posól i popieprz do smaku. Ser pokrój na kilka kawałków, obtocz je w bułce, po czym usmaż na złoty kolor na oleju. Nie przejmuj się, jeżeli ser się trochę stopi. Sałatka będzie jeszcze lepsza:-). Ułóż ser na szpinaku oraz zrób kilka kleksów z żurawiny.

Całość polej sosem. Do sałatki można również dodać prażone pestki dyni lub słonecznika.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry