
210
Sałatka ze szpinakiem i żurawiną
Sałatka ze szpinakiem, zapiekanym camembertem oraz żurawiną świetnie nadaje się tak naprawdę na każdą okazję. Na Euro 2016 też:-). Jeżeli więc przychodzą do Was goście, aby oglądać wspólnie kolejne mecze, a Ty nie masz pomysłu na poczęstunek, to zdecydowanie polecam tę zieloną, szybką sałatkę:-)
Sałatka:
- 120 g sera camembert
- 3 łyżki żurawiny w słoiku
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g pomidorków papryczkowych lub koktajlowych
- łyżka bułki tartej
- olej do smażenia sera
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy (polecam bardziej ostrą)
- sól, świeżo zmielony pieprz
Umyty szpinak rozłóż na płaskim talerzu. Pomidorki przekrój na pół i rozsyp na szpinaku. Wszystkie składniki sosu wymieszaj energicznie w małym słoiku. Posól i popieprz do smaku. Ser pokrój na kilka kawałków, obtocz je w bułce, po czym usmaż na złoty kolor na oleju. Nie przejmuj się, jeżeli ser się trochę stopi. Sałatka będzie jeszcze lepsza:-). Ułóż ser na szpinaku oraz zrób kilka kleksów z żurawiny.
Całość polej sosem. Do sałatki można również dodać prażone pestki dyni lub słonecznika.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć