Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2805.20140

320

Sa?atka ze szparagami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tym razem proponuj? szparagi na zimno w pachnšcej, intensywnej w smaku sa?atce. Wykorzystujmy do sa?atki tylko zielone szparagi, b?dzie delikatniejsza i smaczniejsza.

 

  • p?czek zielonych szparagów
  • ?y?eczka cukru
  • 70 g sera typu feta, (wykorzysta?am delikatny z firmy Apetikos)
  • 5-6 plastrów surowej szynki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ?y?eczka ?wie?ej, posiekanej melisy

Winegret:

  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • ?y?eczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony czarny pieprz

 

Przygotuj szparagi. Od?am ko?cówki i je?eli szparagi sš wi?ksze i le?š d?u?ej ni? jeden dzie? , to oskrob równie? ko?cówki warzyw. Ugotuj szparagi w posolonej i pos?odzonej wodzie, ok. 5-7 minut, g?ówkami do góry. Góra szparagów nie musi by? przykryta wodš. Odsšcz i pokrój na kawa?ki. Wymieszaj je w misce z pokrojonym na ma?š kostk? serem feta oraz przekrojonymi na pó? pomidorkami. Szynk? równie? pokrój na mniejsze kawa?ki i dodaj do miski.

Przygotuj winegret, najlepiej w jakim? s?oiku. Mieszaj do po?šczenia wszystkich sk?adników, polewaj sa?atk? dopiero przed podaniem. Na koniec dorzu? melis?, przypraw do smaku.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry