
225
Sałatka z pieczarkami, oliwkami i rokpolem
Ciekawe połączenie, jeszcze ciekawszy smak:-) Wypróbujcie koniecznie:-).
- 15 dag szynki
- 30 dag pieczarek
- 10 dag sera rokpol
- ogórek
- 2 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag zielonych oliwek
- 50 ml jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Obierz pieczarki ze skórki, włóż do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź, ostudź i skrop sokiem z cytryny. Przestudzone pieczarki pokrój w plastry. Szynkę i ser pokrój w kostkę. Ogórek przekrój wzdłuż, a następnie na półplasterki. Odsączone oliwki pokrój z kolei na plasterki. Przełóż wszystko do miski, dodaj posiekane orzechy.
Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem, wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć