Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1211.20130

835

Sa?atka z kurczakiem I

Przepis na sa?atk? pochodzi od mojej kole?anki. Sa?atka znakomicie nadaje si? na okazje, kiedy spodziewamy si? go?ci lub wychodzimy do znajomych. Uwierzcie mi: jest pyszna:-).

 

  • 450 dag fileta z kurczaka
  • 160 g papryki konserwowej
  • 2 woreczki bia?ego ry?u
  • 250 ml majonezu (najlepszy jest z Winiar lub Hellmann’s, musi by? g?sty)
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy: pieprz i sól

Ugotuj ry?, ale nie sól wody*.  W oddzielnym garnku ugotuj tak?e filet z kurczaka. Tym razem jednak trzeba posoli? wod?. Ja znalaz?am w sklepie papryk?, która by?a ju? poci?ta na paski, co znacznie przyspiesza przygotowaniaJ Je?eli nie masz takiej, to pokrój papryk? na ma?e kawa?ki lub paski. Posiekaj bardzo drobno cebul?, a kukurydz? odced? na durszlaku. Wystudzonego kurczaka pokrój na ma?e kwadraciki (ok.1 cm). Po?šcz wszystkie sk?adniki w du?ej misce i dodaj ca?y s?oik majonezu. Na koniec dodaj przyprawy i wszystko dok?adnie wymieszaj.

Teraz wystarczy tylko prze?o?y? sa?atk? do innego naczynia i gotoweJ. To typ sa?atki, która smakuje równie? od razu po przygotowaniu, ale najlepiej jednak b?dzie, jak wszystkie sk?adniki przegryzš si? nieco w lodówce. Prze w?o?eniem do lodówki warto przykry? sa?atk? foliš aluminiowš (zawsze matowš stronš do do?u) lub jakim? talerzem.

*moja rada: ja zawsze gotuj? ry? w ten sposób, poniewa? wtedy zu?ywa si? znacznie mniej soli,
a efekt ten sam. Ugotowany ry? posypuj? tylko szczyptš , natomiast do garnka wsypa?abym ok. ?y?eczki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry