
210
Sałatka z kalarepy
Zdecydowanie zaliczam się do zwolenników kalarepy. Pamiętam, jak w dzieciństwie ciągle ją chrupaliśmy. Jednak warzywo to jest dobre nie tylko na surowo. Dzisiaj polecam kalarepę w wersji zblanszowanej w postaci sałatki. Na blogu możecie znależć również tartaletki z farszem z kalarepy: https://www.ziarenkapieprzu.com.pl/pl/blog/tartaletki.
- 2 średniej wielkości kalarepy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Kalarepę pokrój w słupki, po czym ją zblanszuj*. Z jogurtu, majonezu oraz soku zrób sos, dodaj przyprawy oraz pietruszkę i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj sos do kalarepy. Najlepiej, jak sałatkę odstawi się na 15-20 minut przed zjedzeniem, by dobrze nasiąknęła sosem.
* Nie wszystkie warzywa trzeba gotować, czasami wystarczy je właśnie zblanszować. Blanszowanie polega na krótkim obgotowaniu we wrzątku i szybkim schłodzeniu danego produktu, zahartowaniu. Dzięki tej metodzie warzywa pozostają półtwarde, mają piękny kolor (np. brokuły) oraz zachowują więcej składników odżywczych. Kalarepę gotowałam 2 minuty we wrzątku, po czym schłodziłam ją w zimnej wodzie z dodatkiem 4 kostek lodu. Warto też dodać, że blanszować możemy nie tylko warzywa, ale i owoce, a także ryby czy owoce morza.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć