
625
Sałatka z buraków
Znakomita sałatka dobra zarówno na zimno, jak i na ciepło. My lubimy jeść takie sałatki na ciepło-wystarczy podgrzać na patelni i dodać takie składniki, jakie lubicie, np. pieprz, majeranek, etc.
- 1 i 1/2 kg buraków
- duża cebula
- mała papryka czerwona
Zalewa:
- 1/4 szkl. octu
- 1/4 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oliwy
- łyżka soli
+ 3 wyparzone słoiki
Ugotuj buraki do miękkości, przestudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Do startych buraków dodaj paprykę oraz cebulę. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki umieść w garnku, podgrzej, ale nie gotuj. Należy pilnować, aby sól i cukier się rozpuściły. Dodaj zalewę do buraków, wymieszaj bardzo dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba jeszcze doprawić do smaku.
Tak przygotowaną sałatkę przełóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć