
620
Sałatka ogórkowo-buraczana
Wymyśliłam tę sałatkę, ponieważ zależało mi na użyciu czerwonych buraków w wersji na zimno. Sałatka jest słodko-kwaśna, bardzo lekka i przede wszystkim bardzo zdrowa. Można ją łączyć również z jogurtem, śmietaną lub z majonezem.
- 60 dag ugotowanych buraków
- 10 ogórków korniszonych
- 4 ogórki kiszonych
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz
Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła. Buraczki, ogórki i cebulę pokrój w dość drobną kostkę, wrzuć wszystko do większej miski. Dolej oliwę, ocet, dorzuć cukier i przyprawy, wszystko porządnie wymieszaj i smaczna sałatka gotowa.
Smacznego:-).
wydrukwydruk bez zdjęć