
860
Sałatka jarzynowa
Każdy zna tę sałatkę, na pewno robicie ją na święta lub inne okazje. Część osób łączy warzywa z groszkiem, część z kukurydzą, inni z kolei dodają też wędlinę. Chciałam się z Wami podzielić również przepisem na sos, który robiła Ewa Wachowicz w swoim programie. Spróbowałam, bardzo nam zasmakowało i teraz przygotowuję ją tylko w taki sposób:-).
- 450 ml majonezu, np. Winiary
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 6 ziemniaków
- 4 jajka
- 2 małe selery
- 2 średnie pietruszki
- 1 średni por
- 5 marchewek
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 średnie jabłka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, suszona pietruszka.
Wszystkie warzywa umyj i ugotuj razem z jajkami do miękkości w lekko posolonej wodzie. Jajka wyciągnij po 5 minutach. Wyciągnij żółtka i pozostaw do sosu. Resztę posiekaj dość drobno i wrzuć do dużej miski. Posiekaj również drobno por i dodaj do miski.
Sos: w oddzielnej, mniejszej misce rozgnieć żółtka, dodaj majonez, musztardę, chrzan, łyżkę suszonej pietruszki, sporo soli i pieprzu. Dosyp też czerwoną paprykę, sos musi być w smaku trochę „przesadzony”, czyli dość ostry i słony. Bez obaw, sałatka taka nie będzie, to spora miska warzyw. Dodaj sos do posiekanych warzyw i wszystko bardzo porządnie wymieszaj.
To typ sałatki, który musi się "przegryźć":-).
Smacznego!:-)
wydrukwydruk bez zdjęć