
540
Sałatka brokułowa z boczkiem
Ta sałatka nie jest zbyt pracochłonna. Smaku brokułom nadaje sos na bazie majonezu, octu winnego oraz ziół prowansalskich. A Wy jakie znacie sałatki brokułowe?:-)
- 40 dag wędzonego boczku
- 2 małe brokuły (lub półtorej paczki mrożonych)
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki majonezu
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie: ugotuj brokuły w posolonej wodzie z dodatkiem szklanki mleka. Pokrój w międzyczasie boczek na cienkie paski i podsmaż go na patelni. Póżniej przełóż na papier śniadaniowy lub kawałek ręcznika kuchennego. Posiekaj bardzo drobno cebulę.
Sos: do przygotowanej szklanki z majonezem wrzuć zioła prowansalskie, sól do smaku, świeżo zmielony pieprz, cukier oraz wlej ocet winny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Ugotowane brokuły pokrój na mniejsze cząstki, wrzuć do większej miski, dorzuć boczek, posiekaną cebulę i zalej wszystko sosem majonezowym. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli czujesz, że jest za mało przypraw, to dopraw do smaku. Przełóż sałatkę do następnej miski. Sałatka jest dobra zaraz po przygotowaniu, ale najlepiej, aby przeczekała chociaż dwie godziny w lodówce.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć