
215
Sałata z prażonymi orzechami i żurawiną
Czy Wy też chcecie jeść po świątecznej przerwie więcej owoców i warzyw?:-) Ja tak mam zdecydowanie, dlatego na kolację przygotowałam sałatę z prażonymi orzechami i lekkim sosem na bazie octu balsamicznego.
- 120 g dowolnej mieszanki sałat (może być radicchio, rukola, roszponka, szpinak)
- 70 g suszonej żurawiny
- 100 g sera feta
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka musztardy
- pieprz
Umytą i odsączoną sałatę ułóż na talerzu. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i podpraż w piekarniku: 5 minut w temp. 180 st. C. Fetę pokrój w kostkę. Z octu, miodu i musztardy zrób sos, dodaj sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj całość. Na sałatę rozsyp żurawinę i podprażone orzechy, dodaj fetę, a całość polej sosem. Lekko wymieszaj i już można jeść ze smakiem;-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć