
210
Sałata z indykiem, granatem i pomidorkami
"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty" - chciałoby się zaśpiewać za Markiem Grechutą:-). Sądząc jednak po prognozie pogody na najbliższe dni, na wiosnę w pełnym rozkwicie będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Aby umilić sobie ten czas, proponuję zrobić dobrą sałatę z kolorowymi pomidorkami, krwistoczerwonym granatem i chrupiącą, zieloną sałatą rzymską. Zróbcie koniecznie;-)
- 2 małe sałaty rzymskie
- 100 g pomidorków koktajlowych: czerwonych i żółtych
- 150 g mięsa z uda indyka
- granat
- awokado
Sos:
- łyżeczka musztardy
- oliwa z oliwek extra virgin
- sok z granatu
- sól, pieprz
Mięso z indyka podsmaż na patelni, po czym pokrój je na plastry. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Ułóż ją na dużym talerzu. Granat przekrój na pół, z jednej połówki wyciśnij sok. Z drugiej połówki wyłuskaj ziarenka. Pomidorki przekrój na pół, a obrane awokado pokrój na plastry. Na sałacie ułóż indyka, później pomidorki, awokado i ziarenka granatu.
Sos: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w słoiku. Sałatę polej sosem. Na koniec dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć