
215
Sałata z glazurowanym kurczakiem
Produkty z firmy Octim towarzyszą mi już od jakiegoś czasu. Dzisiaj przygotowałam sałatę z kurczakiem, którego marynowałam w glazurze o smaku czarnej porzeczki. Efekt: bardzo ciekawy smak i kolor:-). Do sałaty dodałam również pomidorki koktajlowe, fetę, winogrono, a wszystko zalałam sosem na bazie octu słodowego. Smaki doskonale się uzupełniały.
Sałata:
- główka sałaty masłowej
- 50 g sera feta
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g białego winogrona bez pestek
- łyżka glazury balsamicznej Octim (u mnie smak czarnej porzeczki, ale polecam też o smaku figi)
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz
Sos:
- łyżka octu słodowego Octim
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Zamarynuj kurczaka w glazurze balsamicznej, przypraw i odstaw na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na oleju, odłóż do przestygnięcia, po czym pokrój w plastry.
Sałatę pokrój w paski, wrzuć do miski. Pomidorki koktajlowe i winogrono przekrój na pół, dodaj do sałaty. Fetę pokrój w kostkę. Do słoika wlej składniki na sos, przypraw i wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Ułóż kurczaka na sałacie, polej całość sosem. Podawaj od razu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć