Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

2211.20150

325

Rosolnik z lanymi kluskami

Rosolnik przygotowuje si─Ö bardzo szybko. Moja zupa to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego rosyjskiego rosolnika, kt├│ry ma wi─Öcej warzyw oraz zawiera kasz─Ö.

Zupa:

  • 1 ma┼éa noga z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • ma┼éy kawa┼éek selera
  • 5 cm pora
  • 1 ziemniak
  • ma┼éa cebula
  • przyprawy: suszona pietruszka, ziele angielskie, li┼Ť─ç laurowy, s├│l, pieprz

Kluseczki:

  • 180 g przesianej m─ůki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Pokr├│j warzywa w kostk─Ö. Zagotuj wod─Ö i zalej ni─ů nog─Ö od kurczaka. Potrzymaj w niej mi─Öso ok. 2-3 minut. To m├│j spos├│b na pozbycie si─Ö szumowin w zupie:-). Wrzu─ç do garnka pokrojone warzywa, dodaj nog─Ö i zalej wod─ů. Gotuj na ma┼éym ogniu do momentu, a┼╝ mi─Öso i warzywa b─Öd─ů mi─Ökkie.

W mi─Ödzyczasie mo┼╝na przygotowa─ç kluski. Do miski wsyp m─ůk─Ö, dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczk─ů. Dodawaj etapami mleko, ca┼éy czas mieszaj─ůc, a┼╝ do uzyskania g┼éadkiej masy. Zagotuj wod─Ö w garnku, pos├│l, po czym namoczon─ů w wodzie ┼éy┼╝k─ů nabieraj niewielk─ů ilo┼Ť─ç ciasta i k┼éad┼╝ na gotuj─ůc─ů si─Ö wod─Ö. Kiedy kluski wyp┼éyn─ů na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3-4 minut, po czym wyjmij delikatnie ┼éy┼╝k─ů cedzakow─ů na p┼éaski talerz.

Ugotowane kluski dodaj do zupy, pogotuj minut─Ö, niech nabior─ů aromatu rosolnika:-). Obierz r├│wnie┼╝ nog─Ö z mi─Ösa i dodaj je do zupy.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdj─Ö─ç
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre┼Ť─ç

Prosz─Ö narysowa─ç poni┼╝szy kszta┼ét zaczynaj─ůc od kropki, nie przerywaj─ůc rysowania:

Ta przegl─ůdarka nie obs┼éuguje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gˇry