Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2211.20150

325

Rosolnik z lanymi kluskami

Rosolnik przygotowuje si? bardzo szybko. Moja zupa to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego rosyjskiego rosolnika, który ma wi?cej warzyw oraz zawiera kasz?.

Zupa:

  • 1 ma?a noga z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • ma?y kawa?ek selera
  • 5 cm pora
  • 1 ziemniak
  • ma?a cebula
  • przyprawy: suszona pietruszka, ziele angielskie, li?? laurowy, sól, pieprz

Kluseczki:

  • 180 g przesianej mški pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Pokrój warzywa w kostk?. Zagotuj wod? i zalej niš nog? od kurczaka. Potrzymaj w niej mi?so ok. 2-3 minut. To mój sposób na pozbycie si? szumowin w zupie:-). Wrzu? do garnka pokrojone warzywa, dodaj nog? i zalej wodš. Gotuj na ma?ym ogniu do momentu, a? mi?so i warzywa b?dš mi?kkie.

W mi?dzyczasie mo?na przygotowa? kluski. Do miski wsyp mšk?, dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczkš. Dodawaj etapami mleko, ca?y czas mieszajšc, a? do uzyskania g?adkiej masy. Zagotuj wod? w garnku, posól, po czym namoczonš w wodzie ?y?kš nabieraj niewielkš ilo?? ciasta i k?ad? na gotujšcš si? wod?. Kiedy kluski wyp?ynš na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3-4 minut, po czym wyjmij delikatnie ?y?kš cedzakowš na p?aski talerz.

Ugotowane kluski dodaj do zupy, pogotuj minut?, niech nabiorš aromatu rosolnika:-). Obierz równie? nog? z mi?sa i dodaj je do zupy.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry