
325
Rosolnik z lanymi kluskami
Rosolnik przygotowuje się bardzo szybko. Moja zupa to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego rosyjskiego rosolnika, który ma więcej warzyw oraz zawiera kaszę.
Zupa:
- 1 mała noga z kurczaka
- 1 marchew
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 5 cm pora
- 1 ziemniak
- mała cebula
- przyprawy: suszona pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Kluseczki:
- 180 g przesianej mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Pokrój warzywa w kostkę. Zagotuj wodę i zalej nią nogę od kurczaka. Potrzymaj w niej mięso ok. 2-3 minut. To mój sposób na pozbycie się szumowin w zupie:-). Wrzuć do garnka pokrojone warzywa, dodaj nogę i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
W międzyczasie można przygotować kluski. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczką. Dodawaj etapami mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zagotuj wodę w garnku, posól, po czym namoczoną w wodzie łyżką nabieraj niewielką ilość ciasta i kładź na gotującą się wodę. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3-4 minut, po czym wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na płaski talerz.
Ugotowane kluski dodaj do zupy, pogotuj minutę, niech nabiorą aromatu rosolnika:-). Obierz również nogę z mięsa i dodaj je do zupy.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć