
430
Roladki naleśnikowe z łososiem
Roladki świetnie nadają się na każdą imprezę, przyjęcie, ponieważ podaje się je na zimno. Z czym je połączyć? Z ketchupem lub sosem czosnkowym, albo zjeść bez żadnego dodatku:-).
10-12 roladek
- 200 g mąki pszennej
- ½ szkl. mleka
- szkl. wody
- 1 jajko
- garść listków roszponki
- 150 g wędzonego łososia
- 10 g sera pleśniowego
- 1 opakowanie serka Philadelphia
- olej lub masło do smażenia
- sos czosnkowy (patrz: tartaletki na pikantnie) lub ketchup jako dodatek
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Z mąki, jajka, wody i mleka przygotuj ciasto na naleśniki. Ja zawsze przyprawiam ciasto naleśnikowe, więc proponuję i Wam dodać trochę pieprzu, soli i ostrej papryki. Wyrazisty smak jest najważniejszy:-) . Usmaż cienkie naleśniki. Rozkładaj je później na dużym talerzu, smaruj serkiem , układaj łososia oraz listki roszponki. Wszystko to posyp startym serem pleśniowym i odrobiną [(lub więcej, jak wolisz bardziej pikantne;-)] papryki i zawijaj naleśniki w roladę, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki. Można podawać od razu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć