
840
Rolada z czereśniami i bitą śmietaną
Już dawno miałam ochotę zrobić roladę. Delikaty biszkopt połączyłam z czereśniami i bitą śmietaną. Deser idealny również dla gości:-). Elegancki, wygląda dość efektownie:-). Pomysł na przepis zaczęrpnęłam ze specjalnego wydania miesięcznika "Moje gotowanie". Przepis nieco zmodyfikowałam.
- 250 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru waniliowego (lub jedno opakowanie)
- 2 i ½ łyżki cukru pudru+trochę do oprószenia
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 30 dag wydrylowanych czereśni
- 100 g przesianej mąki pszennej
Oddziel żółtka od białek. Zacznij ubijać białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Później dodawaj po jednym żółtku i ubijaj dalej. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitych jajek. Dodaj również kakao i delikatnie wszystko wymieszaj, aby masa wciąż pozostała puszysta. Przygotuj formę 25x43 cm, wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i wyrównaj. Piecz w 180°C przez ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotuj ręcznik kuchenny, posyp go odrobiną cukru. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika, przełóż je na ręcznik papierem do góry, usuń delikatnie papier, po czym zwiń ciasto od dłuższego końca. Pozostaw do wystygnięcia.
Ubij śmietanę na sztywno ze śmietan-fixem, najpierw na dużych obrotach. Dodaj cukier puder i zmniejsz obroty miksera. Pozostaw trochę bitej śmietany oraz czereśni do dekoracji. Wymieszaj bitą śmietanę z czereśniami i wyłóż na ciasto, rozsmaruj. Zwiń ciasto w roladę, usuń nadmiar bitej śmietany. Włóż ciasto do lodówki na 2 godziny.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć