Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0206.20140

440

Risotto ze szparagami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wciš? nie mo?emy si? naje?? szparagów i wykorzystujemy czas, kiedy wsz?dzie sš jeszcze dost?pne. Dlatego dzisiaj na obiad zrobi?am risotto ze szparagami. Reakcja pozytywna:-). Mam nadziej?, ?e i Wam przypadnie do gustu to po?šczenie:-).

 

  • p?czek zielonych szparagów
  • 200 g ry?u do risotto (u?y?am Arborio z firmy Kupiec)
  • 1 ?y?ka s?odkiej  ?mietany
  • oliwa z oliwek
  • 4 ?y?ki  mas?a
  • 1 i ½  litra dobrego bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • ½ szklanki parmezanu
  • ½ szklanki bia?ego wytrawnego wina
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

 

Risotto: przygotuj du?y garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej troch? oliwy z oliwek i dodaj dwie ?y?ki mas?a, wrzu? posiekanš drobno szalotk?, nich si? podsma?y na ma?ym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ry? i podsma? go na wi?kszym ogniu  przez 5 minut.  Ca?y czas mieszaj ry?.  Dolej wino, niech ry? je wch?onie, po czym wlej pierwszš part? bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ry? musi by? w ca?o?ci przykryty p?ynem.  Kiedy ry? wch?onie pierwszš parti? bulionu, dolej nast?pnš, ok. 6 chochelek.

Dopiero, kiedy risotto b?dzie al dente – ugotowane, ale wciš? lekko twarde, mo?na przystšpi? do kolejnego etapu. Dodaj 1 ?y?k? mas?a oraz starty ser i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj równie? przyprawy do smaku.

Szparagi: od?am ko?cówki i je?eli szparagi sš wi?ksze, to oskrob równie? ko?cówki warzyw. Pokrój je na kawa?ki i poddu? na patelni z dodatkiem ?y?ki mas?a oraz soli. Pod koniec dodaj ?mietan?, wymieszaj.

Podawaj od razu, najpierw risotto, na to szparagi, przypraw pieprzem. Je?eli masz ochot?, to posyp ca?o?? dodatkowš partiš sera.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry