Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0807.20180

315

Risotto z szafranem, szynkš i fasolkš szparagowš zapiekane w piekarniku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czym ró?ni si? risotto zrobione na ogniu od tego zapiekanego w piecu? Na pewno konsystencjš: jest bardziej sypkie, ale równie? smakiem. Do mojego risotto mo?esz doda? ró?ne, ulubione sk?adniki: ja wykorzysta?am sezonowš fasolk? szparagowš. Doda?am te? szczypt? szafranu i odrobin? szynki. Koniecznie spróbujcie takiej wersji ry?u:-).

 

  • 200 g ry?u do risotto
  • 1 cebula
  • 150 g ugotowanej zielonej fasolki
  • 3-4 plastry szynki wieprzowej
  • 3 ?y?ki mas?a
  • l wywaru warzywnego                                                              
  • 30 g startego parmezanu
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

+ naczynie ?aroodporne z przykryciem

 

Posiekaj drobno cebul? i podsma? jš na dwóch ?y?kach mas?a. Gdy cebula si? zeszkli, dodaj szczypt? szafranu oraz ry? i podsma? dwie minuty cišgle mieszajšc. Prze?ó? ry? do naczynia, zalej bulionem, posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 st. C na ok. 40-45 minut. Sprawdzaj co jaki? czas, czy ry? wch?onš? ca?y p?yn.

W mi?dzyczasie pokrój szynk? w cienkie paski, a fasolk? na mniejsze kawa?ki. Po wycišgni?ciu ry?u dodaj do niego ?y?k? mas?a, dodaj fasolk? oraz szynk?, a ca?o?? posyp serem. Dodaj ?wie?o zmielony pieprz, wymieszaj. Wstaw na 2 minuty do piekarnika.

Risotto podawaj goršce z dodatkowš porcjš sera.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry