Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2411.20140

450

Risotto z owocami morza i kaparami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

?wietne po?šczenie owoców morza z kaparami. Polecam ka?demu, kto lubi o?miorniczki, kalmary, krewetki:-).

 

  • 300 g ry?u do risotto (np. Arborio)
  • 500 g mieszanki owoców morza
  • 3 ?y?ki mas?a
  • oliwa z oliwek
  • 1 ma?a cebula
  • 20 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 2 l bulionu
  • 1 szkl. bia?ego, wytrawnego wina
  • 2 ?y?eczki kaparów
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

 

Przygotuj du?y garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej troch? oliwy z oliwek i dodaj dwie ?y?ki mas?a, wrzu? posiekanš drobno cebul?, nich si? podsma?y na ma?ym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ry? i sma? go na wi?kszym ogniu przez 5 minut.  Ca?y czas mieszaj ry?.  Dolej wino, niech ry? je wch?onie, po czym wlej pierwszš part? bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ry? musi by? w ca?o?ci przykryty p?ynem.  Kiedy ry? wch?onie pierwszš parti? bulionu, dolej nast?pnš, ok. 6 chochelek.

Dopiero, kiedy risotto b?dzie al dente – ugotowane, ale wciš? lekko twarde, mo?na przystšpi? do kolejnego etapu. Dodaj 1 ?y?k? mas?a oraz starty ser i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj równie? przyprawy do smaku. Na oddzielnej patelni podsma? na oliwie owoce morza, po czym dodaj je do risotta. Na koniec dodaj kapary, pieprz.

Risotto podawaj z dodatkowš porcjš sera.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry