
345
Risotto z grzybami i szafranem
Uwielbiam kuchnię włoską, a właśnie z tego kraju pochodzi to pyszne, proste danie. Od dawna miałam ochotę na pachnące grzybami risotto, aż w końcu udało mi się je dzisiaj zrobić. To bardzo proste danie, a smakuje tak doskonale, że warto mu poświęcić ok. 40 minut. Właśnie na prostocie i smaku jest oparta znakomita kuchnia włoska. Jak już mamy odpowiedni ryż, to powinniśmy go poddać procesowi obróbki złożonego z trzech etapów, w którym równie ważną rolę co przepis odgrywa sama ceremonia towarzysząca gotowaniu…c.d.n.:-).
- 200 g ryżu do risotto (użyłam Arborio z firmy Kupiec)
- 20 dag pieczarek
- 10 g dowolnych suszonych grzybów
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- oliwa z oliwek extra virgin
- 50 g masła
- szczypta szafranu (użyłam z firmy Kotanyi, opakowanie zawiera 0,12g)
- 1 i 1/2 litra dobrego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
- 2 szalotki
- ½ szklanki parmezanu
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- przyprawy: sól, świeżo zmielony biały pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
Bazowy przepis na risotto: risotto można przygotowywać z rozmaitymi wręcz dodatkami, ale najpierw trzeba mieć bazę.
Przygotuj sobie bulion, zagrzej go i wsyp do niego szafran, zamieszaj. Odczekaj chwilę i ponownie zamieszaj. Bulion nabierze cudownie złotego koloru:-).
Na początek trzeba zatrzymać skrobię zawartą w ryżu. Przygotuj zatem duży garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej trochę oliwy z oliwek i dodaj dwie łyżki masła, wrzuć posiekaną drobno szalotkę, nich się podsmaży na małym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ryż i podsmaż go na większym ogniu przez 5 minut. Mieszaj ryż dość często. Teraz dolej wino, dobrze zamieszaj całość, po czym wlej pierwszą partę bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ryż musi być w całości przykryty płynem. Mieszaj cały czas zawartość garnka. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię bulionu, dolej następną, też ok. 6-7 chochlek. Ciągle mieszaj, aż ryż wchłonie bulion. Dopiero, kiedy risotto będzie al dente – ugotowane, ale wciąż lekko twarde, można przystąpić do kolejnego etapu. Teraz trzeba dodać masło, ok. 2 łyżek oraz starty ser i wszystko dobrze wymieszać. Dodaj również przyprawy, świeżo startą gałkę oraz pieprz. Posól, jeżeli jest taka potrzeba.
Sos grzybowy: obierz i pokrój pieczarki w plastry. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę masła. Wrzuć pieczarki, niech się podduszą. Rozkrusz w dłoni suszone grzyby i dorzuć na patelnię, podkreślą grzybowy smak sosu. Przypraw całość solą i pieprzem, dolej łyżkę śmietany, wszystko dobrze wymieszaj. Całość zajmie Ci jakieś 5-7 minut.
Podawaj od razu, z sosem grzybowym. Jeżeli masz ochotę, to posyp całość dodatkową partią sera.
SMACZNEGO!:-)
wydrukwydruk bez zdjęć