Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

0811.20130

345

Risotto z grzybami i szafranem

Uwielbiam kuchni─Ö w┼éosk─ů, a w┼éa┼Ťnie z tego kraju pochodzi to pyszne, proste danie. Od dawna mia┼éam ochot─Ö na pachn─ůce grzybami risotto, a┼╝ w ko┼äcu uda┼éo mi si─Ö je dzisiaj zrobi─ç. To bardzo proste danie, a smakuje tak doskonale, ┼╝e warto mu po┼Ťwi─Öci─ç ok. 40 minut. W┼éa┼Ťnie na prostocie i smaku jest oparta znakomita kuchnia w┼éoska. Jak ju┼╝ mamy odpowiedni ry┼╝, to powinni┼Ťmy go podda─ç procesowi obr├│bki z┼éo┼╝onego z trzech etap├│w, w kt├│rym r├│wnie wa┼╝n─ů rol─Ö co przepis odgrywa sama ceremonia towarzysz─ůca gotowaniu…c.d.n.:-).

 

  • 200 g ry┼╝u do risotto (u┼╝y┼éam Arborio z firmy Kupiec)
  • 20 dag pieczarek
  • 10 g dowolnych suszonych grzyb├│w
  • 1 ┼éy┼╝ka kwa┼Ťnej ┼Ťmietany
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 50 g mas┼éa
  • szczypta szafranu (u┼╝y┼éam z firmy Kotanyi, opakowanie zawiera 0,12g)
  • 1 i 1/2 litra dobrego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
  • 2 szalotki
  • ½ szklanki parmezanu
  • ½ szklanki bia┼éego wytrawnego wina
  • przyprawy: s├│l, ┼Ťwie┼╝o zmielony bia┼éy pieprz, ┼Ťwie┼╝o starta ga┼éka muszkato┼éowa

 

Bazowy przepis na risotto: risotto mo┼╝na przygotowywa─ç z rozmaitymi wr─Öcz dodatkami, ale najpierw trzeba mie─ç baz─Ö.

Przygotuj sobie bulion, zagrzej go i wsyp do niego szafran, zamieszaj. Odczekaj chwilę i ponownie zamieszaj. Bulion nabierze cudownie złotego koloru:-).

Na pocz─ůtek trzeba zatrzyma─ç skrobi─Ö zawart─ů w ry┼╝u. Przygotuj zatem du┼╝y garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej troch─Ö oliwy z oliwek i dodaj dwie ┼éy┼╝ki mas┼éa, wrzu─ç posiekan─ů drobno szalotk─Ö, nich si─Ö podsma┼╝y na ma┼éym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ry┼╝ i podsma┼╝ go na wi─Ökszym ogniu  przez 5 minut.  Mieszaj ry┼╝ do┼Ť─ç cz─Östo. Teraz dolej wino, dobrze zamieszaj ca┼éo┼Ť─ç, po czym wlej pierwsz─ů part─Ö bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ry┼╝ musi by─ç w ca┼éo┼Ťci przykryty p┼éynem. Mieszaj ca┼éy czas zawarto┼Ť─ç garnka. Kiedy ry┼╝ wch┼éonie pierwsz─ů parti─Ö bulionu, dolej nast─Öpn─ů, te┼╝ ok. 6-7 chochlek. Ci─ůgle mieszaj, a┼╝ ry┼╝ wch┼éonie bulion.  Dopiero, kiedy risotto b─Ödzie al dente – ugotowane, ale wci─ů┼╝ lekko twarde, mo┼╝na przyst─ůpi─ç do kolejnego etapu. Teraz trzeba doda─ç mas┼éo, ok. 2 ┼éy┼╝ek oraz starty ser i wszystko dobrze wymiesza─ç. Dodaj r├│wnie┼╝ przyprawy, ┼Ťwie┼╝o start─ů ga┼ék─Ö oraz pieprz. Pos├│l,  je┼╝eli jest taka potrzeba.

Sos grzybowy: obierz i pokr├│j pieczarki w plastry. Rozgrzej patelni─Ö i dodaj ┼éy┼╝k─Ö mas┼éa. Wrzu─ç pieczarki, niech si─Ö poddusz─ů. Rozkrusz w d┼éoni suszone grzyby i dorzu─ç na patelni─Ö, podkre┼Ťl─ů grzybowy smak sosu. Przypraw ca┼éo┼Ť─ç sol─ů i pieprzem, dolej ┼éy┼╝k─Ö ┼Ťmietany, wszystko dobrze wymieszaj. Ca┼éo┼Ť─ç zajmie Ci jakie┼Ť 5-7 minut.

Podawaj od razu, z sosem grzybowym. Je┼╝eli masz ochot─Ö, to posyp ca┼éo┼Ť─ç dodatkow─ů parti─ů sera.

SMACZNEGO!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdj─Ö─ç
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre┼Ť─ç

Prosz─Ö narysowa─ç poni┼╝szy kszta┼ét zaczynaj─ůc od kropki, nie przerywaj─ůc rysowania:

Ta przegl─ůdarka nie obs┼éuguje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gˇry