Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0811.20130

345

Risotto z grzybami i szafranem

Uwielbiam kuchni? w?oskš, a w?a?nie z tego kraju pochodzi to pyszne, proste danie. Od dawna mia?am ochot? na pachnšce grzybami risotto, a? w ko?cu uda?o mi si? je dzisiaj zrobi?. To bardzo proste danie, a smakuje tak doskonale, ?e warto mu po?wi?ci? ok. 40 minut. W?a?nie na prostocie i smaku jest oparta znakomita kuchnia w?oska. Jak ju? mamy odpowiedni ry?, to powinni?my go podda? procesowi obróbki z?o?onego z trzech etapów, w którym równie wa?nš rol? co przepis odgrywa sama ceremonia towarzyszšca gotowaniu…c.d.n.:-).

 

  • 200 g ry?u do risotto (u?y?am Arborio z firmy Kupiec)
  • 20 dag pieczarek
  • 10 g dowolnych suszonych grzybów
  • 1 ?y?ka kwa?nej ?mietany
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 50 g mas?a
  • szczypta szafranu (u?y?am z firmy Kotanyi, opakowanie zawiera 0,12g)
  • 1 i 1/2 litra dobrego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
  • 2 szalotki
  • ½ szklanki parmezanu
  • ½ szklanki bia?ego wytrawnego wina
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony bia?y pieprz, ?wie?o starta ga?ka muszkato?owa

 

Bazowy przepis na risotto: risotto mo?na przygotowywa? z rozmaitymi wr?cz dodatkami, ale najpierw trzeba mie? baz?.

Przygotuj sobie bulion, zagrzej go i wsyp do niego szafran, zamieszaj. Odczekaj chwil? i ponownie zamieszaj. Bulion nabierze cudownie z?otego koloru:-).

Na poczštek trzeba zatrzyma? skrobi? zawartš w ry?u. Przygotuj zatem du?y garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej troch? oliwy z oliwek i dodaj dwie ?y?ki mas?a, wrzu? posiekanš drobno szalotk?, nich si? podsma?y na ma?ym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ry? i podsma? go na wi?kszym ogniu  przez 5 minut.  Mieszaj ry? do?? cz?sto. Teraz dolej wino, dobrze zamieszaj ca?o??, po czym wlej pierwszš part? bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ry? musi by? w ca?o?ci przykryty p?ynem. Mieszaj ca?y czas zawarto?? garnka. Kiedy ry? wch?onie pierwszš parti? bulionu, dolej nast?pnš, te? ok. 6-7 chochlek. Cišgle mieszaj, a? ry? wch?onie bulion.  Dopiero, kiedy risotto b?dzie al dente – ugotowane, ale wciš? lekko twarde, mo?na przystšpi? do kolejnego etapu. Teraz trzeba doda? mas?o, ok. 2 ?y?ek oraz starty ser i wszystko dobrze wymiesza?. Dodaj równie? przyprawy, ?wie?o startš ga?k? oraz pieprz. Posól,  je?eli jest taka potrzeba.

Sos grzybowy: obierz i pokrój pieczarki w plastry. Rozgrzej patelni? i dodaj ?y?k? mas?a. Wrzu? pieczarki, niech si? podduszš. Rozkrusz w d?oni suszone grzyby i dorzu? na patelni?, podkre?lš grzybowy smak sosu. Przypraw ca?o?? solš i pieprzem, dolej ?y?k? ?mietany, wszystko dobrze wymieszaj. Ca?o?? zajmie Ci jakie? 5-7 minut.

Podawaj od razu, z sosem grzybowym. Je?eli masz ochot?, to posyp ca?o?? dodatkowš partiš sera.

SMACZNEGO!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry