Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2805.20170

420

Razowy makaron ze szparagami i kurczakiem

Taki makaron mo?ecie przygotowa? praktycznie na ka?dš, poza ?niadaniem, por? dnia:-) Poza szparagami dorzuci?am do makaronu równie? kurczaka, ale ?wietnie pasuje tutaj te? np. ?oso?, czy inna ryba.

  • 200 g makaronu razowego: ?widerki lub rurki
  • kulka mozzarelli
  • p?czek zielonych szparagów                                                                                                     
  • 150 g filetu z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos:

  • 100 ml s?odkiej ?mietany
  • 20 g tartego sera, najlepiej parmezanu lub grana padano
  • 100 ml mleka
  • 1/3 ga?ki muszkato?owej
  • przyprawy: sól, bia?y pieprz

Posypka:

  • 2 ?y?ki zmielonych migda?ów bez skórki
  • ½ ?y?eczki startej skórki z cytryny
  • ?y?ka startego sera parmezanu lub grana padano
  • ?y?ka posiekanej natki pietruszki

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, ?eby by? al dente. Od?am ko?cówki szparagów. Same z?amiš si? w odpowiednim miejscu. Ugotuj je w wodzie z solš i odrobinš cukru. Odced? szparagi i pokrój je na mniejsze kawa?ki. Mozzarell? pokrój w kostk?. Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawa?ki i podsma? na oleju, przypraw.

Przygotuj sos: wlej do garnka ?mietan? oraz mleko. Zagotuj krótko, dodaj starty ser oraz przyprawy. Wymieszaj.

Posypka: zmielone migda?y po?šcz ze startš skórkš z cytryny oraz serem i natkš pietruszki.

U?ó? makaron na okršg?ej blaszce. Dodaj szparagi oraz kurczaka. Posyp mozzarellš, zalej sosem i posyp migda?owš posypkš.

Zapiecz makaron w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego:-)

Pomys? na makaron pochodzi ze strony Kwestiasmaku.com.

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry