
330
Razowe pappardelle z cukinią
Dzisiaj na ziarenkach pieprzu domowy makaron razowy z wstążkami z cukinii. Wymieszałam dwa rodzaje mąki: żytnią razową oraz zwykłą żytnią. Makaron jest bardzo delikatny i mniej elastyczny, niż zwykły. Zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku. Polecam:-).
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki żytniej razowej
- mąka pszenna do podsypywania makaronu
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- ciepła woda (opcjonalnie)
- 1 mała cukinia
- łyżka posiekanej bazylii
- oliwa z oliwek
- przyprawy: biały pieprz, sól
Na stolnicy lub blacie wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wlej roztrzepane jajko. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i mieszaj je delikatnie z mąką dolewając w razie potrzeby wodę. Dolej też olej i wyrób wszystkie składniki na gładkie, sprężyste ciasto. Podsyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na cienki placek lub przepuść przez maszynkę do makaronu. To nieco szerszy makaron, więc potnij ciasto na placki ok. 20-25 cm długości i zwijaj w rulon, po czym potnij na półtoracentymetrowy makaron i szybko rozwiń, aby się póżniej nie posklejał.
Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.
Pokrój cukinię w cienkie paski, po czym podsmaż na oliwie, dodając przyprawy do smaku. Na koniec posyp posiekaną bazylią. Podawaj od razu z ciepłym makaronem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć