Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0309.20140

330

Razowe pappardelle z cukiniš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj na ziarenkach pieprzu domowy makaron razowy z wstš?kami z cukinii. Wymiesza?am dwa rodzaje mški: ?ytniš razowš oraz zwyk?š ?ytniš. Makaron jest bardzo delikatny i mniej elastyczny, ni? zwyk?y. Zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku. Polecam:-).

 

  • 150 g mški ?ytniej
  • 150 g mški ?ytniej razowej
  • mška pszenna do podsypywania makaronu
  • 1 jajko
  • 2 ?y?ki oliwy lub oleju
  • ciep?a woda (opcjonalnie)
  • 1 ma?a cukinia
  • ?y?ka posiekanej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: bia?y pieprz, sól

 

Na stolnicy lub blacie wysyp mšk?, zrób w niej wg??bienie i wlej roztrzepane jajko. Zacznij zagarnia? no?em lub d?oniš jajka i mieszaj je delikatnie z mškš dolewajšc w razie potrzeby wod?. Dolej te? olej i wyrób wszystkie sk?adniki na g?adkie, spr??yste ciasto. Podsyp blat odrobinš  mški i rozwa?kuj ciasto na cienki placek lub przepu?? przez maszynk? do makaronu. To nieco szerszy makaron, wi?c potnij ciasto na placki ok. 20-25 cm d?ugo?ci i zwijaj w rulon, po czym potnij na pó?toracentymetrowy makaron i szybko rozwi?, aby si? pó?niej nie poskleja?.

 Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, a? b?dzie al dente.

Pokrój cukini? w cienkie paski, po czym podsma? na oliwie, dodajšc przyprawy do smaku. Na koniec posyp posiekanš bazyliš. Podawaj od razu z ciep?ym makaronem.

 

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry