Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0910.20170

825

Razowa tarta z dyniš i boczniakami

Razowa tarta z sezonowymi sk?adnikami, czyli dyniš, grzybami. Ca?o?? posypana serem rokpol, który nadaje ?wietny smak potrawie. Tart? mo?na je?? zarówno na ciep?o, jak i na zimno, z oliwš, z ulubionymi sosami.

 

Ciasto:

  • 100 g mški pszennej
  • 160 g razowej mški ?ytniej
  • ½ ?y?eczki proszku do pieczenia
  • ½ ?y?eczki soli
  • 1 jajko
  • 130 g zimnego mas?a

Farsz:

  • 150 g boczniaków
  • ½ ma?ego pora
  • 250 g pokrojonej w ma?š kostk? dyni
  • 150 g sera rokpol
  • 1 jajko
  • 80 ml ?mietany 18%
  • ?wie?y lub suszony rozmaryn
  • przyprawy: sól, pieprz, ga?ka muszkato?owa

+ u mnie okršg?a blaszka o ?rednicy 22 cm

Przygotuj misk?, do której wsyp mšk? razowš oraz przesianš mšk? pszennš razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawa?ki mas?o oraz sól. Zagnie? wszystkie sk?adniki tylko do ich po?šczenia si?. Uformuj z ciasta kul?, owi? jš w foli? spo?ywczš i w?ó? do lodówki na min. godzin?.

W mi?dzyczasie przygotuj sk?adniki na farsz. Boczniaki pokrój na mniejsze kawa?ki. Por pokrój w cienkie s?upki. Wymieszaj w misce jajko oraz ?mietan?, przypraw do smaku solš i pieprzem, zetrzyj odrobin? ga?ki. Wycišgnij ciasto z lodówki, rozcišgnij je równomiernie na blaszce formujšc te? boki. Nak?uj ciasto widelcem. Najpierw roz?ó? por, pó?niej dyni?, boczniaki. Na koniec zalej ca?o?? przygotowanš ?mietanš z jajkiem oraz pokrusz rokpol. Posyp tart? rozmarynem.

Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez 45-50 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry