
825
Razowa tarta z dynią i boczniakami
Razowa tarta z sezonowymi składnikami, czyli dynią, grzybami. Całość posypana serem rokpol, który nadaje świetny smak potrawie. Tartę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, z oliwą, z ulubionymi sosami.
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 160 g razowej mąki żytniej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 130 g zimnego masła
Farsz:
- 150 g boczniaków
- ½ małego pora
- 250 g pokrojonej w małą kostkę dyni
- 150 g sera rokpol
- 1 jajko
- 80 ml śmietany 18%
- świeży lub suszony rozmaryn
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
+ u mnie okrągła blaszka o średnicy 22 cm
Przygotuj miskę, do której wsyp mąkę razową oraz przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz sól. Zagnieć wszystkie składniki tylko do ich połączenia się. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. godzinę.
W międzyczasie przygotuj składniki na farsz. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Por pokrój w cienkie słupki. Wymieszaj w misce jajko oraz śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem, zetrzyj odrobinę gałki. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozciągnij je równomiernie na blaszce formując też boki. Nakłuj ciasto widelcem. Najpierw rozłóż por, później dynię, boczniaki. Na koniec zalej całość przygotowaną śmietaną z jajkiem oraz pokrusz rokpol. Posyp tartę rozmarynem.
Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez 45-50 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć