Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0105.20140

450

Ravioli z ricottš w sosie pomidorowym

Mia?am ochot? na co? pysznego z kuchni w?oskiej:-). Wybra?am ravioli. Zrobi?am je z nadzieniem serowym w intensywnym, pomidorowym sosie. Doda?am te? sporš porcj? bazylii. Wszystko dobrze si? skomponowa?o:-).

ok. 26 piero?ków

Ciasto:

  • 1 i ¾ szklanki mški pszennej
  • 2 jajka
  • 2 ?y?ki oliwy lub oleju
  • ciep?a woda (opcjonalnie, gdy ciasto wydaje si? zbyt suche)

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 4 dojrza?e pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 ?y?eczka cukru
  • 3 zšbki czosnku
  • 2 ma?e cebule
  • 3 ?y?ki oliwy
  • gar?? li?ci bazylii
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, bia?y pieprz

Farsz:

  • 130 g sera ricotta
  • 40 g twardego sera (u?y?am Gratino)
  • 1 jajko

Przygotowania najlepiej zaczš? od sosu, b?dzie sobie g?stnia? na ma?ym ogniu, a my mo?emy szykowa? ravioli. Pomidory pokrój na kawa?ki. Posiekaj równie? cebul? i czosnek. W rondelku rozgrzej oliw?, dodaj cebul?, niech si? zeszkli. Pó?niej dodaj posiekane pomidory oraz te z puszki i czosnek. Dodaj cukier oraz troch? soli. Sos b?dzie gotowy po ok. 20-30 minutach. Ja go pó?niej zmiksowa?am, poniewa? chcia?am uzyska? g?adkš konsystencj?. Na koniec dodaj ?wie?o zmielony pieprz oraz poszarpanš w d?oniach bazyli?.

Zagnie? sk?adniki na g?adkie i spr??yste ciasto, po czym od?ó? je na 15 minut.

W mi?dzyczasie mo?na przygotowa? farsz: po?šcz w misce dwa rodzaje sera, dodaj jajko, sól i bia?y pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.

Przygotuj sobie miseczk? z przegotowanš, zimnš wodš oraz p?dzelek. Rozwa?kuj ciasto na cienki placek. Z?ó? go na pó?, po czym znowu roz?ó?. Uzyskasz równe cz??ci. Nie podsypuj ju? teraz mškš, aby ciasto nie by?o twarde. Nak?adaj farsz ?y?eczkš w równych odst?pach, symetrycznie. Boki ciasta posmaruj wodš, po czym na?ó? drugš cz??? ciasta. Rób to równomiernie z jednej strony na drugš, nie z góry, aby do ?rodka nie dosta?o si? za du?o powietrza. Wyrównaj i doci?nij palcem boki ciasta, po czym wytnij no?em lub foremkš do ravioli kwadratowe piero?ki. Gotuj w osolonej wodzie ok. 7-8 minut.

Podawaj z sosem pomidorowym od razu po wycišgni?ciu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry